line
selling lights-1

Ondanks verbod zijn ‘light’ sigaretten nog wereldwijd te koop

woensdag 27 september 2017

De tabaksindustrie mag in veel landen geen ‘light’ sigaretten meer verkopen omdat van deze toevoeging de onterechte suggestie uitgaat dat zij minder slecht voor je zouden zijn dan gewone sigaretten. Toch blijken er nog ‘light’-sigaretten in omloop te zijn, ontdekte TabakNee op Instagram.

Door de webredactie

Sinds 2002 mag de tabaksindustrie in Europa niet meer claimen dat een sigaret ‘light’ of ‘mild’ is, omdat dat de consument misleidt: deze sigaretten zijn net zo schadelijk voor de gezondheid als de ‘gewone’ sigaretten. In de Verenigde Staten geldt eenzelfde verbod. Maar betekent dit, dat deze sigaretten ook daadwerkelijk niet meer verkocht worden? TabakNee ontdekte tal van webshops zijn die Lights verkopen, vooral in de Verenigde Staten. Zoals bijvoorbeeld bij USA-Cigarettes.com en Cigarettestore Online. Hier schrijft een jongen in Londen bijvoorbeeld de bestelde ‘lights’ thuis te komen bezorgen.

Instagram

Ook op Instagram wordt duidelijk dat Marlboro Light nog over de hele wereld wordt gerookt en dus verkrijgbaar is. Er zijn samen meer dan 10.000 foto’s die de hashtag #marlborolight of #marlborolights hebben.
Het gaat om foto’s van mensen die een sigaret roken en dat graag willen delen, of winkels van bijvoorbeeld aanstekers die deze rookwaar aanprijzen.

Waarschijnlijk is de in Moskou woonachtige Lady Dedosh een zogenaamde influencer op Instagram, iemand die wordt betaald om merken te promoten via dit sociale medium. Zij heeft meerdere foto’s waar ze merken noemt en aanbevelingen geeft. Ook zij plaatst een foto waarin ze sexy een sigaret rookt, met als begeleiding een filosofische tekst die zoveel zegt als dat iedereen trouwt en weer uit elkaar gaat, van het ene drama naar het andere drama gaat, terwijl zij ‘op de kust van het leven staat, met een sigaret, dus ze staat stabiel’, eindigend met #Marlborolights. Ze is niet alleen. Hier is bijvoorbeeld een instagram-foto uit Thailand met Marlboro Lights te bewonderen.

Light werd Gold

De industrie veranderde heel slim de naam van ‘Lights’ naar ‘Gold’, een variant die immers niet onder het verbod valt. De verpakking bleef welhaast identiek. Op Instagram zijn bijna 10.000 posts te vinden met alleen de hashtag #marlborogold. Ze worden over de hele wereld gerookt en gepromoot (bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië, Duitsland, Hongarije, Indonesië, China en Japan).
Veel sluikreclame dus op de sociale media, helemaal als er in deze landen eigenlijk sprake is van een reclameverbod.

Net zo slecht

Is een roker van ‘light’ of ‘gold’ sigaretten beter af omdat deze sigaretten minder schadelijk zijn? Nee, er zitten namelijk net zoveel giftige stoffen in ‘light’ en ‘gold’-varianten als in gewone sigaretten. De tabaksindustrie heeft een foefje bedacht om de machines te beduvelen die de hoeveelheid giftige stoffen meten, waardoor het lijkt alsof er minder schadelijke stoffen vrijkomen bij het roken. Het gaat om minuscule gaatjes die in de filters aan zijn gebracht en valse lucht aanzuigen. Daarom worden filtersigaretten ook wel ‘sjoemelsigaretten’ genoemd. Zie ook dit bericht waarin het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze misleidende praktijken bevestigde.

Boete

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), in Nederland belast met de handhaving van de Tabakswet, bevestigt dat ‘lights’ in Nederland verboden zijn. Maar ‘het woord Gold en de kleur goud zijn op dit moment nog niet verboden.’ De NVWA zegt dat sinds de invoering van het verbod niet is geconstateerd dat er nog sigaretten zijn geproduceerd met ‘light’ op de verpakking en vervolgens in het Nederlandse handelskanaal zijn gebracht. ‘Ook zijn deze producten niet tijdens de betreffende controles in het handelskanaal aangetroffen,’ zegt de woordvoerder. ‘Als dit wel het geval zou zijn, gaat het om een overtreding van artikel 3.1 van de Tabaks- en rookwarenwet. Dat is een overtreding van categorie A die bij een eerste overtreding wordt beboet met een boete van €450,00.’

Toezichthouders

Wanneer in andere EU-lidstaten nog sigaretten met de vermelding “light” in de handel worden gebracht, is het aan de toezichthouder in die lidstaat om daar toezicht op te houden op basis van de wetgeving in dat land, stelt de NVWA. ‘Eventuele meldingen die de NVWA daarover ontvangt, kan zij doorgeven aan de betreffende lidstaat. Natuurlijk kunnen Nederlandse consumenten ook rechtstreeks hun melding bij de betreffende lidstaat indienen.’

Verkoop via internet

En hoe zit dat met webshops? ‘Britse (web)winkels mogen hun Britse producten aan consumenten in Nederland verkopen. Ter vergelijking: Nederlanders die in Engeland op vakantie zijn, mogen daar sigaretten kopen en meenemen naar Nederland (de douane stelt overigens wel eisen aan de hoeveelheid sigaretten die meegenomen mogen worden). Als Britse webwinkels niet expliciet gericht zijn op Nederland (en hun websites bijvoorbeeld niet in het Nederlands zijn opgesteld), valt dit bedrijf in eerste instantie onder het toezicht van de Britse toezichthouder.’

tags:  marketing | sjoemelsigaretten | misleiding | tabaksindustrie