line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 september 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Deskundige vraagt om onderzoek naar invloed tabakslobby op overheid India / Accijnsverhoging van 13 procent ingevoerd in Australië / Twintig procent afname in aantal rokers Oekraïne / Ferrari verlengt sponsordeal met Philip Morris / Tabakslobby probeert verbod smaakjestabak tegen te houden in San Francisco. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

India: Deskundige vraagt om onderzoek naar invloed tabakslobby op overheid
Kailash Sharma, de directeur wetenschap bij het Tata Memorial Hospital te Mumbai heeft de overheid verzocht om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke invloed van de tabakslobby op het Union Home Ministery. Uit uitgelekte documenten blijkt dat ambtenaren tabaksmaatregelen als ‘ongezond’ hadden bestempeld. Sharma wil weten in hoeverre de tabakslobby daar invloed op heeft gehad.
Lees meer in The Telegraph India.

Australië: Accijnsverhoging van 13 procent ingevoerd per 1 september
De prijs van tabak in Australië is nog weer duurder geworden dan het al was. Per 1 september is er een accijnsverhoging doorgevoerd van 13 procent. Daardoor zit er in plaats van 62 Australische dollarcent nu 70 cent accijns op iedere sigaret (omgerekend is dat 47 eurocent). De accijnsverhoging heeft twee redenen: door de inflatie is het bedrag bijgesteld en daarnaast moeten de duurdere sigaretten voorkomen dat jongeren in de verleiding komen om ze aan te schaffen.
Lees meer bij News.com

Oekraïne: Twintig procent afname in aantal rokers
Sinds 2010 is het aantal rokers in Oekraïne met maar liefst twintig procent afgenomen. Dit is het resultaat van de strenge antirookmaatregelen die de overheid heeft ingevoerd in lijn met het internationale antirookverdrag FCTC.
Lees meer op de website van de WHO

Groot-Brittannië: Ferrari verlengt sponsordeal met Philip Morris
Autofabrikant Ferrari heeft haar contract met tabaksgigant Philip Morris verlengd voor het sponsoren van haar autorace-team. Deze deal bestaat al veertig jaar en is omstreden omdat het verboden is reclame te maken voor tabaksfabrikanten. Eerder is Ferrari al gevraagd om merkuitingen van Philip Morris van haar auto’s te halen.
Lees meer bij Investing.com

Verenigde Staten: Tabakslobby probeert verbod smaakjestabak tegen te houden
Binnenkort zal er in San Francisco gestemd worden over een verbod op tabaksproducten lmet ekkere smaakjes. De tabakslobby is druk geweest om dat tegen te houden. In korte tijd had een verzameling aan lobbygroepen een donatie van 700.000 dollar verkregen van fabrikant R.J. Reynolds, naast 20.000 handtekeningen om het verbod te kunnen ondermijnen. Tijdens verkiezingen in 2018 zal er opnieuw over gestemd worden door inwoners van de stad. Tot die tijd blijft het verbod in ieder geval bestaan.
Lees meer bij SF Bay