line
rookvrij complex maassluisstraat-1

Primeur: studentenflat in Amsterdam is volledig rookvrij

maandag 14 augustus 2017

Amsterdam heeft de primeur van het eerste volledig rookvrije woningcomplex. In een nieuw woonblok van woningcorporatie De Key aan de Maassluisstraat zijn niet alleen de collectieve ruimten rookvrij, maar ook alle 175 studentenappartementen. De Key wil daarmee ‘bijdragen aan het doel dat roken wordt gezien als iets uit het verleden.’

Door de webredactie

“Wij zijn als jongeren-huisvester altijd op zoek naar nieuwe woonconcepten en trends. Rookvrij wonen is er daar een van”, zegt woordvoerder Daan Jansen van de Key tegen het UvA-blad Folia. “In het kader van het initiatief Rookvrije generatie wilden wij ook ons steentje bijdragen. Hopelijk wordt het hierdoor in de toekomst normaal om niet te roken en helpen wij om een generatie te laten opgroeien die niet vanzelfsprekend met roken wordt geconfronteerd.”
De Key wilde eigenlijk al eerder een pand rookvrij maken, maar moest wachten tot een geschikt nieuwbouwcomplex af kwam om tijdig te kunnen aankondigen dat het pand volledig rookvrij zou worden. Het appartementencomplex aan de Maassluisstraat in Nieuw-West is voor twee derde bedoeld voor de huisvesting van internationale studenten. “Zij wonen in gemeubileerde appartementen. Op deze manier is het ook voor toekomstige huurders prettig dat ze in een frisse, rookvrije woning komen,” zegt Jansen.

Amerikaans voorbeeld

Het idee voor het rookvrije gebouw komt van De Key’s directievoorzitter Leon Bobbe, die er in Amerika inspiratie voor opdeed. In een blog schrijft hij: “Van woningcorporaties in Amerika hoorde ik twee jaar geleden dat ze rookvrije complexen hadden. Roken was dus niet alleen verboden in de trappenhuizen en gangen, maar ook in de woningen. Hiermee werd in het privédomein ingegrepen! Kan je dat wel doen, vroeg ik mij af?”
Daarop deed De Key onderzoek onder bestaande huurders, waaruit bleek dat het idee overwegend positief werd ontvangen. Bobbe: “Het idee ontmoette veel sympathie. We vroegen huurders hoe ze tegenover een rookverbod stonden. Tegelijkertijd deden we een verbodsexperiment in een klein woninggebouw. Er bleek nauwelijks weerstand en vooral acceptatie.”

Grenzen verlegd

In het pand aan de Maassluisstraat wordt het rookbeleid vooralsnog niet streng gecontroleerd. Jansen: “We willen niet als politieagenten de bewoners controleren. We verwachten dat de studenten elkaar erop aanspreken als er toch iemand stiekem rookt. Maar eigenlijk denken we niet dat dit nodig zal zijn, want het staat duidelijk geadverteerd, dus we denken dat we vooral mensen aantrekken die achter het idee staan van een rookvrije leefruimte.”
In zijn blog schrijft directeur Bobbe: “Met deze ingreep in het privédomein zijn nieuwe grenzen verlegd. Het is een nationale primeur bij een woningcorporatie. Rookvrije gebouwen zijn vooral van belang voor jongeren; zij verdienen het om in een rookvrije omgeving op te groeien.”

tags:  rookvrij | rookvrije generatie | antirookbeleid | tabaksontmoediging