line
the show must go on-1

Tabaksindustrie zoekt partners om beperkende regelgeving te bestrijden

donderdag 27 juli 2017

Tabaksgigant Japan Tobacco International probeert alcohol-, fastfood en zoet-industrieën via een website te paaien om gezamenlijk te strijden tegen antirookmaatregelen. De miljardenindustrie presenteert zich als slachtoffer van regelgeving, maar vergeet de werkelijke slachtoffers te vermelden: de zeven miljoen dodelijke slachtoffers die jaarlijks wereldwijd vallen.

Door de webredactie

“Trek een kaart, het maakt niet uit welke,” staat op de website The Future of Brands. Op welke kaart je ook klikt, er komen verschillende doem-slogans te voorschijn, zoals “Overdreven regelgeving kan uw merk ernstig beschadigen.” Er volgt een uitlegje: “Restricties die de tabaksindustrie worden opgelegd, kunnen een blauwdruk worden voor andere industrieën.” Het eindigt met: “Het is hoog tijd dat merken en eigenaren van intellectueel eigendom elkaar steunen, voor het te laat is.”

Medestanders

De website is opgezet door tabaksgigant Japan Tobacco International (JTI) die met deze actie gericht op zoek is naar medestanders onder producenten van frisdrank, suikerproducten, alcohol en fastfood. De fabrikant heeft in maart dezelfde boodschap ook uitgedragen tijdens het International Food & Drink Event in Londen en gaat dat in oktober weer doen bij een vergelijkbaar evenement (Nacs) in Chicago.
De strategie is eenvoudig en doorzichtig: de kansen op het winnen van een oorlog worden groter als je medestanders weet te vinden die een leger lobbyisten aan jouw kant mee kunnen laten strijden.

Verslaafd

Hoewel geen van deze industrieën producten op de markt brengen die de volksgezondheid per se ten goede komen, is niets zo slecht als die van de tabaksindustrie. Wie het product van Big Tobacco precies zo gebruikt als het bedoelt is, raakt gegarandeerd verslaafd aan nicotine en loopt een sterk verhoogde kans op verschillende vormen van kanker én hart- en vaatziekten.
Geen wonder dat overheden over de hele wereld proberen om iets aan de tabaksepidemie te doen, die wereldwijd jaarlijks zeven miljoen dodelijke slachtoffers eist volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Beschermen

Antirookmaatregelen zijn bedoeld om mensen te beschermen en verslavingen te voorkomen. Overheden gebruiken hiervoor accijnsverhogingen, advertentieverboden en plain packaging, waarbij de industrie geen merkuitingen meer op een sigarettenpakje mag plaatsen, omdat dit wordt gezien als een vorm van reclame die vooral jonge mensen in de verleiding kan brengen om met roken te beginnen. In plaats daarvan moeten tabaksproducten standaard verpakt worden en komen er grote gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes op.

Intellectueel eigendomsrecht

JTI zoekt medestanders in andere industrieën door hen in te peperen dat ook zij dit soort maatregelen kunnen verwachten en noemt dit een inbreuk op hun intellectueel eigendomsrecht. JTI geeft alvast wat ‘alarmerende voorbeelden’. In Ierland mogen fabrikanten die producten maken met veel suiker erin bijvoorbeeld al geen reclame meer maken. JTI verzwijgt voor het gemak de nuance van deze maatregel: het reclameverbod geldt voor radio en televisie rond kinderprogramma’s.
Ook vertelt JTI dat Indonesië zou overwegen plain packaging te introduceren voor alcoholische versnaperingen, opnieuw zonder vermelding van de achtergronden van deze maatregel. De Indonesische minister voor Handel zei tegen The Jakarta Post: “We zien veel problemen die door die gewoonte worden veroorzaakt, waaronder gezondheidsproblemen en misdaad.”

Wiel van ongeluk

Op de website van JTI kunnen fabrikanten aan het ‘Wiel van ongeluk’ draaien om te zien welke regelwijzigingen hen te wachten staan: doemscenario’s als accijnsverhogingen, sponsor- en advertentieverboden. Steeds is het de industrie die zich hier als slachtoffer presenteert. Terwijl het echte ongeluk voortkomt uit de producten die zij op de markt brengen, die zo gemanipuleerd zijn dat ze extra verslavend zijn en consumenten tot slachtoffer maken.

Directe actie

JTI heeft allerlei documenten toegevoegd aan haar website die door vertegenwoordigers van andere industrieën vrij gebruikt kunnen worden. Ze geven uitleg over waarom ze volgens JTI slachtoffer zijn geworden van regelgeving én tips over wat er tegen te doen is: rechtszaken voeren en onderzoeken of er mazen in internationale handelsverdragen zitten die de beperkende maatregelen kunnen tegenhouden. Er is zelfs een Coalition Letter over plain packaging toegevoegd, gericht aan het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie Margaret Chan. Hiermee stimuleert JTI andere industrieën direct actie te ondernemen en zich bij hen aansluiten.

Imagoschade

Als het gaat om de toekomst van hun merk, zouden industrieën er goed aan doen om zorgvuldig af te wegen wat een samenwerking met de wereldwijd als zeer slecht bekend staande tabaksindustrie voor hun eigen merk en imago zal betekenen. Er lijkt voor hen veel meer winst te behalen voor hun naamsbekendheid als ze zich meer zouden richten op het inperken van slachtoffers onder hun consumenten.

tags:  accijnsverhoging | reclameverbod | antirookbeleid | tabaksindustrie