line
actieburalistesfrankrijk-1

Franse tabaksverkopers, gesteund door tabaksindustrie, in actie tegen prijsverhoging sigaretten

woensdag 26 juli 2017

Tabaksverkopers in Frankrijk verzetten zich met wilde acties tegen de door de regering Macron aangekondigde verhoging van de prijs voor een pakje sigaretten van 7 naar 10 euro. De tabaksindustrie voert naar alle waarschijnlijkheid op de achtergrond de regie.

Door de webredactie

Eerder deze maand kondigde de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn aan dat de prijs van sigaretten vanaf volgend jaar fors omhoog gaat. Uiteindelijk moet een pakje sigaretten in Frankrijk 10 euro gaan kosten. Doel van de prijsverhoging is de rokertjes minder populair en vooral voor jongeren minder bereikbaar te maken. In Frankrijk rookt nog altijd rond de 30 procent van de bevolking. Ieder jaar zijn er 80.000 doden als gevolg van het roken te betreuren.
Tabaksverkopers, die in Frankrijk buralistes heten en via een vergunningstelsel het monopolie op de verkoop van tabaksproducten hebben, zijn direct in verzet gekomen. In een eerste reactie werd de timing van de aankondiging bekritiseerd, omdat zo vlak voor de vakantie de dreiging van een prijsverhoging mensen op het idee zou brengen om tijdens hun vakanties in het buitenland flink sigaretten in te slaan.

Flitspalen ingepakt

Inmiddels zijn de acties verhard. In verschillende departementen hebben tabaksverkopers plastic zakken over flitspalen langs de wegen getrokken om de Franse regering evenzeer in de portemonnee te treffen als de buralistes, die hun inkomsten zullen zien dalen door de prijsverhoging. De redenering is dat die dalende inkomsten niet zozeer het gevolg zullen zijn van een teruglopend aantal rokers, maar van toenemende aankopen over de grenzen en van smokkel.

Bekende argumenten

Dat zijn de bekende argumenten die de tabaksindustrie keer op keer aanvoert om accijnsverhogingen tegen te houden, niet zelden met succes. Het leidt dan ook geen twijfel dat de industrie op de achtergrond een sturende rol speelt bij de acties van de Franse tabaksverkopers. Het Comité National Contre le Tabagisme (CNCT) wees eerder al op de verwevenheid van de buralistes met de tabaksindustrie. De federatie van tabaksverkopers hanteert dezelfde argumenten en lobbymethodes als de industrie en wordt ook door de industrie gefinancierd. CNCT haalde uit interne documenten van de tabaksverkopersfederatie dat deze organisatie 80 miljoen euro in kas heeft, geld dat zeker niet alleen uit contributies bij elkaar is gespaard.

Hete zomer

In Nederland constateerde TabakNee eerder eenzelfde verwevenheid van industrie en tabakswinkeliers waarbij de winkeliers soms zelfs gedwongen werden tegen hun eigen belang in te gaan. In Frankrijk hebben de buralistes een hete zomer aangekondigd waarin zij flink van zich zullen laten horen. De regering van president Macron zal zich daar naar verwachting weinig van aantrekken, indachtig eerdere protesten van de tabaksverkopers tegen de neutrale verpakkingen voor sigaretten die in Frankrijk begin dit jaar zijn ingevoerd.

tags:  accijns, tabak | accijnsverhoging | verkooppunten | accijns | buitenland | tabaksindustrie