line
tabac-1

In Frankrijk gaat de prijs van een pakje sigaretten naar 10 euro

donderdag 13 juli 2017

De prijs van een pakje sigaretten gaat in Frankrijk in drie jaar tijd van 7 naar 10 euro. Dat maakte minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn vorige week officieel bekend, nadat premier Edouard Philippe enkele dagen daarvoor de prijsverhoging al had aangekondigd zonder een tijdspad te vermelden. Met de aangekondigde accijnsverhoging laat de regering van president Macron zien dat zij de tabaksontmoediging serieus wil aanpakken.

Door de webredactie

Accijnsverhoging is een bewezen effectief instrument om het roken terug te dringen. Een hoge prijs voor tabak is met name een manier om jongeren ervan te weerhouden om met roken te beginnen. In Frankrijk wordt nog altijd veel gerookt: 30 procent van de bevolking rookt. Onder jongeren neemt het aantal rokers zelfs weer toe.
Tegen RTL zei minister Buzyn volgens Les Echos dat over het tijdschema voor de accijnsverhoging nog wordt onderhandeld, maar dat zij hoopt in drie jaar de tien euro per pakje te bereiken. Die periode is volgens een regeringswoordvoerder nodig om een waterdicht systeem tegen smokkel van sigaretten in te stellen, zodat tabaksverkopers niet van de ene op de andere dag te maken krijgen met zware illegale concurrentie.

Smokkel

Een recent rapport van KPMG in opdracht van de tabaksindustrie schat dat 15 procent van de tabaksconsumptie in Frankrijk smokkelwaar betreft en nog eens 12 procent legaal uit het buitenland ingevoerde sigaretten. Eerder is al meermaals aangetoond dat deze studies van KPMG niet te vertrouwen zijn. Het Comité National Contre le Tabagisme (CNCT) gelooft dan ook dat smokkelsigaretten maar zo’n 6 procent van het totaal uitmaken en 15 procent legaal in het buitenland gekochte sigaretten.

Verkopers boos

Sigarettenverkopers reageerde ontstemd op het nieuws en vooral ook op het moment waarop de regering het bekend maakte, vlak voor de vakantie. Voorman Pascal Montredon mopperde in Le Populaire du Centre over de ongelukkige timing: “Vlak voor de zomervakantie zullen de mensen met dit in hun hoofd vertrekken en uit het buitenland terugkeren met vrachten sigaretten.”
De verkopers vrezen ook dat als door de accijnsverhoging de prijsverschillen met omringende landen te groot worden, veel meer mensen hun sigaretten over de grens zullen aanschaffen. In de praktijk blijkt dit overigens mee te vallen. Maar president Macron liet zich in maart, tijdens de verkiezingscampagne in verglijkbare zin uit. Hij zei toen bereid te zijn de prijs van een pakje sigaretten naar 10 euro te verhogen, op voorwaarde dat omringende landen hetzelfde doen.

En Nederland?

Met ChristenUnie, D66 en CDA aan de onderhandelingstafel van het nieuwe kabinet in Nederland is de kans groot dat Nederland de komende periode ook stappen zal zetten op het gebied van tabaksontmoediging. In het licht van de aangekondigde Franse accijnsverhoging, is een vergelijkbare stap in Nederland alleszins op zijn plaats. Ondertussen zou het goed zijn als de Europese lidstaten afspraken zouden maken over harmonisatie van de accijns op tabak, om prijsverschillen zo veel mogelijk op te heffen.

tags:  accijns, tabak | accijnsverhoging | accijns | buitenland | tabaksontmoediging