line
groningen rookvrij-1

Groningen, de stad van Niemeyer, wordt rookvrij

maandag 24 juli 2017

Groningen, de thuisstad van tabaksfabrikant Koninklijke Theodorus Niemeyer BV, onderdeel van British American Tobacco, moet de eerste rookvrije stad van Nederland worden. Na de zomervakantie mag er niet meer worden gerookt in het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Andere openbare gebouwen volgen later dit voorbeeld.

Door de webredactie

Op initiatief van verslavingsarts Robert van de Graaf hebben verschillende organisaties in Rotterdam in april een convenant gesloten. De partners in het convenant zijn blijkens de website Rookvrijegeneratie.nl: de Gemeente Groningen, FC Groningen, Hanzehogeschool Groningen, het Martini Ziekenhuis, de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Verslavingszorg Noord Nederland, het HealthyAgeing Network Northern Netherlands, SKSG Kinderopvang en Menzis. Inmiddels hebben ook amateursportclubs en speeltuinen zich bij het initiatief aangesloten, meldt de NOS nu.

Jeugdzorg

Toen Van de Graaf nog in de jeugdzorg werkt viel het hem al op hoe normaal iedereen het vond dat jongeren rookten en sigaretten konden kopen. Zo begon zijn initiatief om in Groningen het roken langzaam uit het openbare leven te bannen en zo een rookvrije generatie op te laten groeien. “De meeste mensen die verslaafd raken aan tabak, beginnen met roken omdat ze op jonge leeftijd anderen zien roken”, zegt Van de Graaf tegen de NOS. “Eenmaal verslaafd is het heel lastig om daar weer vanaf te komen.”

UMCG in 2019 rookvrij

De Groningse universiteit is de eerste om haar hoofdgebouw rookvrij te maken, in september. Het UMCG streeft ernaar hetzelfde te doen in 2019. Het academisch ziekenhuis houdt op dit moment een enquête onder het personeel en voert besprekingen met patiëntenverenigingen. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het eindpunt al wel vast staat: “Vanaf 2019 is het terrein van het UMCG rookvrij.”
Sinds afgelopen week is de eerste speeltuin in Groningen rookvrij. En voetbalclub Velocitas wil de eerste amateurclub worden waar roken verboden is.

Rookvrije Generatie

Het Groningse initiatief wordt van harte ondersteund door de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. De beweging is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Vanuit de Alliantie Nederland Rookvrij, werken zij met een groeiend aantal samenwerkingspartners toe naar een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van het roken en waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het Groningse convenant werd in april ondertekend in aanwezigheid van Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Theodorus Niemeyer

Dat juist Groningen de eerste rookvrije stad wil worden is saillant, omdat dit de thuisstad is van shagfabrikant Koninklijke Theodorus Niemeyer BV, onderdeel van de wereldwijde tabaksgigant British American Tobacco (BAT).
Als een van de in de provincie Groningen gevestigde bedrijven betaalt de tabaksfirma mee aan een promotiecampagne voor de provincie. Dat gaat in tegen de bepalingen van het bekende artikel 5.3 van het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie, zoals TabakNee meermaals heeft belicht. Het betreffende artikel bepaalt dat er geen contact mag zijn tussen overheden en tabaksbedrijven anders dan strikt noodzakelijk is voor de uitvoering van de wet. In 2015 legde de Nederlandse regering in een protocol vast hoe ambtenaren en lagere overheden dienen om te gaan met dit verdragsartikel. Samenwerking, bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring, is zeker niet toegestaan. Dat de stad Groningen zich nu zo onomwonden tegen het roken opstelt moet voor zowel provincie als Niemeyer een helder signaal zijn.
Verslavingsarts Robert van de Graaf merkt op "Het is bijzonder om te merken hoe stil Niemeijer eigenlijk is."

tags:  rookvrij | rookvrije generatie | jeugd | antirookbeleid