line
tros-radar-1

Wanda de Kanter in Tros Radar over aangifte tegen tabaksindustrie: ‘Dit gaat over misdaad’

dinsdag 17 januari 2017

Zo’n 1.500 nieuwe steunbetuigingen voor Sick of Smoking en ruim 300 nieuwe aangiftes tegen de tabaksindustrie, dat is het voorlopige effect van een uitzending van Tros Radar over de strafzaak tegen de tabaksindustrie.
Door de webredactie

De aangifte tegen de tabaksindustrie die nu bij het Openbaar Ministerie ligt is niet financieel gemotiveerd. ‘Het gaat niet over geld’, benadrukte Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd nog maar eens in de uitzending van het consumentenprogramma Radar van de Tros op maandag 16 januari. ‘Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, die het initiatief tot de aangifte heeft genomen, wil simpelweg dat het ophoudt. Zij wil dat als zij er straks niet meer is en haar kinderen niet meer kan waarschuwen en opvoeden, dat er geen tabak meer is, dat het verboden wordt.’

Steunbetuigingen

Na de uitzending, die door bijna anderhalf miljoen mensen werd bekeken, kreeg Sick of Smoking, de grass roots organisatie achter de aangifte zo’n 1.500 nieuwe steunbetuigingen. Inmiddels staat de teller op ruim 20.000. Ook zijn er ruim 300 aangiften bijgekomen, waardoor het aantal mensen dat zich achter de aangifte schaart nu al de 1.600 overstijgt. Daarmee wordt het belang van de zaak nog verder benadrukt.
Het OM neemt volgens Radar binnen twee maanden een beslissing.

Uniek in de wereld

De aangifte bij het OM en de kans op een zaak bij de strafrechter is uniek in de wereld. Andere rechtszaken tegen de industrie waren altijd civiele zaken. Belangrijkste beschuldiging in de aangifte is dat de tabaksindustrie zich door toevoeging van allerlei (smaak)stoffen richt op het creëren van een hersenziekte die verslaving heet, zo legde De Kanter uit. ‘Dit gaat over misdaad en het willens en wetens schade toebrengen aan de gezondheid van mensen’, aldus De Kanter.

Misleid

De industrie wordt ook misleiding en valsheid in geschrifte verweten nu bekend is dat sigarettenfilters zijn voorzien van microgaatjes waarmee de testmachines bij controle-instituten van overheden worden misleid. De waardes aan teer en nicotine die de testmachines meten zijn daardoor veel lager dan wat rokers in werkelijkheid binnen krijgen. Bij normaal gebruik sluiten zij namelijk de minuscule gaatjes in de filters af met hun vingers en hun lippen. Wie denkt dat hij één pakje sigaretten rookt, rookt gemeten naar de werkelijk geïnhaleerde schadelijke stoffen eigenlijk twee pakjes.

Straf

‘Wat de straf moet zijn als bewezen wordt dat tabaksfabrikanten schuldig zijn aan de dood van 6 miljoen mensen per jaar, is iets wat de rechter moet beslissen. In ieder geval moet de nicotine uit sigaretten worden gehaald. Dat is ons doel’, zegt De Kanter

Steun de aangifte tegen de tabaksindustrie! Ga hiervoor naar sickofsmoking.nl

tags:  aangifte | tabaksindustrie