line

Leuke en trendy sigarettenpakjes: de ultieme verleiding

zondag 10 maart 2013

Update: 29 december 2014

Zoveel mogelijk kinderen tot roken te verleiden, is prioriteit nummer één van de tabaksindustrie. Dat moet wel, want de helft van
de oudere rokers overlijdt aan tabak. En dus is constant nieuwe 'aanwas' nodig. Elke dag beginnen tussen de 80.000 en 100.000 kinderen te roken in de wereld.

De tabaksindustrie steekt veel tijd en geld in de ontwikkeling van het perfecte sigarettenpakje. En denkt vooral na over verpakkingen die kinderen aanspreken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren gevoelig zijn voor leuke en hippe kleurtjes. Sommige verpakkingen doen aan snoepgoed denken.

Testpanel van kinderen

Klik hier voor een filmpje waarbij kleine kinderen hun mening geven over de hippe verpakkingen.

De lobbyist is zich van geen kwaad bewust...

In een item van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur van 30 november 2012 wordt Willem Jan Roelofs, dan nog voorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie, door de verslaggever op die hippe pakjes gewezen. Voorbeelden van zulke pakjes liggen prominent in de studio op tafel. 'Ieder merkproduct probeert het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zijn consumenten,' zegt Roelofs zonder blikken of blozen, 'en die producten zijn dus gericht op mensen ... ' De verslaggever onderbreekt hem: 'Zijn deze verpakkingen niet leuk voor jongeren?' Waarop Roelofs: 'Ik ken dat merk niet en ik heb nog nooit een jongere gezien die dat rookt.'

Film: Children think tobacco is candy

In een Amerikaans nieuwsitem klapt een voormalig tabaksemployee uit de school. Om het filmpje te bekijken, klik hier.

Wanted: meisjes en vrouwen

Om  vrouwen en meisjes te  bereiken, zijn sigarettenpakjes ontwikkeld met een vrouwelijke uitstraling. Nog niet zo lang geleden is in Nederland het merk Glamm gelanceerd: een klein, wit pakje met een roze orchidee, met daarin superslanke en "elegante"  sigaretten.

Hoe maakt de sigarettenindustrie de verpakkingen aantrekkelijk voor meiden? Klik hier voor het Engelstalige filmpje.