line

D66 - geen halfslachtige maatregelen tegen tabak

maandag 11 februari 2013

Als het aan D66 ligt, mag er nergens meer worden gerookt in de horeca en moet het rookverbod streng worden gehandhaafd. D66 heeft er voor geijverd dat 'stoppen met roken' weer in het basispakket komt. Sigaretten moeten flink duurder worden en mogen niet meer overal worden verkocht.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst van D66 heeft het tabaksontmoedigingsbeleid bij haar partij op de kaart gezet. In Vrij Nederland van 9 november 2011 zei ze over haar opvolgster Edith Schippers dat de rook-, drank- en eetopvattingen van de minister sterk beïnvloed zijn door de periode dat ze bij de werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft gewerkt. Dan 'ga je snel door de bril van Philip Morris kijken,' zei Borst. 'Dan ga je denken: die bedrijven moeten gewoon hun brood kunnen verdienen.'

Het D66 - Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, jarenlang een van de vaste gezichten in het NOS Journaal, heeft het tabaksbeleid in haar portefeuille. Met Pia Dijkstra heeft D66 een geharnast tegenstander van de tabaksindustrie in huis. Als het aan haar ligt, gaat geen jongere meer roken en worden rokers op alle mogelijke manieren gesteund om ermee te stoppen.

Tabakslobbyisten in eigen kring

Wat weinig mensen weten, is dat twee beruchte tabakslobbyisten een band met D66 hebben. Om te beginnen Willem Jan Roelofs, hét gezicht van de tabaksindustrie. Hij was acht jaar lang in de Tweede Kamer beleidsmedewerker van D66. Als spreekbuis van de rooklobby zal Willem Jan Roelofs zich vast niet meer kunnen vinden in de standpunten van D66 over het rookpreventiebeleid. Het is dan ook de vraag of hij nog lid is.

Wie zeker wél lid is, is de super-tabakslobbyist Jules Wilhelmus. Vanaf 1995 trad hij in dienst bij Philip Morris, waar hij onder andere meewerkte aan verwarring zaaiende campagnes over de risico's van meeroken. Die risico's, loog Wilhelmus, waren opgeklopte flauwekul. In 2005 lobbyde hij voor Philip Morris verder vanuit het toenmalige lobbybureau Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonck. Sinds mei 2006 werkt hij vanuit zijn bedrijf WMC BV.

Dus D66, zet een dappere stap. Royeer Jules Wilhelmus, en ook Willem Jan Roelofs als hij nog lid zou zijn. Lobbyisten van het dodelijke product waar D66 zo op tegen is, horen in deze partij niet thuis.

Door de webredactie