line

PvdA - streng tabaksbeleid leidt tot nivellering

vrijdag 08 februari 2013

Het tabaksbeleid bij de PvdA is sinds het kabinet –Rutte II in handen van Myrthe Hilkens, een jonge energieke vrouw die worstelt met haar tabaksverslaving. Rookt u nog, werd haar gevraagd in een item over roken in Nieuwsuur (26 januari 2013). Myrthe antwoordde dat ze aan het cliché van een roker voldoet: 'Roken, stoppen, roken, stoppen.' Ze vertoont het typische knipperlichtgedrag van nicotineverslaafden die, anders dan VVD en PVV beweren, weinig vrije keuze hebben.

De rookruimte in Nieuwspoort vermijden

Myrthe die de tabaksportefeuille overnam van ex-roker Lea Bouwmeester, weet dus uit eigen ervaring wat het is om slaaf van de nicotine te zijn. Gelukkig steunt haar partijprogramma haar in haar pogingen om voorgoed te stoppen. De PvdA is voorstander van een pakket maatregelen die het roken ontmoedigen: verhogen van de leeftijd waarop je tabak mag kopen, een volledig rookverbod in de horeca, rookvrije schoolpleinen, minder verkooppunten van tabak en, heel belangrijk, het radicaal verhogen van de tabaksaccijns.

Met deze maatregelen kan Myrthe Hilkens de asbak uit het raam gooien. Als de PvdA haar zin krijgt, kan ze in geen enkele kroeg meer roken. En thuis roken als je twee kleine kinderen hebt, dat doe je niet. Ze moet alleen de rookruimte in Nieuwspoort vermijden die, o ironie, door de toenmalige minister van Volksgezondheid Ab Klink werd geopend.

De kiezers blijven langer leven

Hoewel in het regeerakkoord vrijwel niets te lezen is over preventie – het woord komt er maar één keer in voor- is het prettig dat de PvdA hier toch op wil inzetten. Want preventie is een machtig middel om nivellering te bevorderen. Dat zit zó: sociaaleconomische gezondheidsverschillen komen voor een belangrijk deel door verschillen in 'gezondheidsgedrag' (nationaal kompas volksgezondheid 2010). In het deel van de bevolking met een 'lage economische status' wordt veel meer gerookt (mannen gemiddeld 34 procent, vrouwen gemiddeld 33 procent) dan in het 'hogere' sociale deel van de bevolking (mannen gemiddeld 22 procent, vrouwen gemiddeld 18 procent). Mede daardoor heeft de lagere sociale klasse een slechtere gezondheid.

Een streng tabaksontmoedigingsbeleid zal mensen uit de lagere sociaaleconomische klasse helpen om hun achterstand in gezondheid in te lopen. Hoewel rokers wel zullen mopperen op het in hun ogen betuttelende gedrag van de PvdA, moeten ze dit maar even voor lief nemen. Het betaalt zich terug in kiezers die langer leven. Want niet-rokers leven gemiddeld ruim tien jaar langer dan rokers.

Door de webredactie