line

Hele horeca rookvrij op 1 juli 2014

vrijdag 03 mei 2013

Den Haag, 3 mei 2013. Het rookverbod voor de hele horeca moet 1 juli volgend jaar een feit zijn. Dat zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. Hij wil de verandering van de Tabakswet voor oktober 2013 aan de Tweede Kamer voorleggen. Roken mag straks alleen nog in afgescheiden ruimten in de etablissementen, waar dan geen bediening is.

De staatssecretaris gaat de controle op het rookverbod beperkt uitbreiden met een ''tabaksteam'', maar verwacht nog meer van een andere moraal: 'We doen wat we kunnen met controles, waarschuwingen en boetes maar de financiële middelen voor handhaving blijven beperkt, zeker in deze tijden. Uiteindelijk moeten wij met elkaar naar een stevigere sociale norm toe. Het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt.'

Nu is besloten dat de horeca volledig rookvrij wordt, is het van belang om aan de lange discussie erover een einde aan te maken met een 'nieuw, stevig juridisch fundament voor een 100 procent rookvrije horeca,' zegt Van Rijn. 'Zorgvuldigheid is nu nodig zodat er straks voor iedereen definitief helderheid is.'

Hij gaat in cassatie tegen het arrest van het gerechtshof in Den Haag over roken in kleine cafés. Het hof besliste dat de huidige uitzondering op het rookverbod in kleine cafés zonder personeel niet rechtsgeldig is. Er is in deze kwestie echter nogal eens tegengesteld geoordeeld.

De staatssecretaris wil daarom definitief uitsluitsel van de Hoge Raad en daarmee een eind aan alle juridische discussies. Het is dus gewoon voor alle duidelijkheid, want er is al besloten dat alle horeca rookvrij wordt.

Bron: ANP

Voor de brief van Van Rijn aan de Tweede Kamer klik hier