line
amerikaanse markt overspoeld met chinese smart vapes-1

Amerikaanse markt overspoeld met Chinese ‘smart vapes’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 05 juli 2024

Door slechte handhaving van de regelgeving voor vapes is de Amerikaanse markt overspoeld met Chinese ‘smart vapes’, die met allerlei handige foefjes nog aantrekkelijker zijn gemaakt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Hooggerechtshof VS kijkt of smaakjesverbod terecht is / Nieuw-Zeeland verbiedt wegwerp-vapes / Ierland wil tabaksleeftijd verhogen naar 21 jaar / Britse 11-jarigen experimenteren met vapes / Felle kritiek op Australische regering om versoepelen vape-regels / WHO komt met richtlijn voor stophulpinterventies.

Door de webredactie

In Amerikaanse vapeshops ligt tegenwoordig een keur aan ‘smart vapes’, e-sigaretten met lcd-schermpjes die op allerlei manieren gecustomized kunnen worden. Gebruikers kunnen achtergrondjes instellen, het aantal resterende puffs aflezen en een app op hun telefoon installeren om hun vape overal terug te vinden. Deze ‘smart vapes’ hebben vaak felle kleuren en een aantrekkelijk design. Ze worden in China gemaakt, dat jaarlijks voor 28 miljard dollar (omgerekend ruim 26 miljard euro) aan e-sigaretten exporteert, waarvan tweederde naar de VS gaat. Daar zouden ze eerst door de Food and Drug Administration goedgekeurd moeten worden, maar door slechte handhaving zijn ze zonder die goedkeuring overal te vinden. De ‘smart vapes’ zijn door hun lcd-schermpjes nog slechter voor het milieu dan reguliere wegwerp-vapes en bovendien zeer aantrekkelijk voor jongeren, die daarmee sneller verslaafd raken aan nicotine. Vapes met lcd-schermpjes worden ook in Nederland al aangetroffen.
Lees meer bij Wired

Hooggerechtshof VS kijkt of smaakjesverbod terecht is

Het Hooggerechtshof in Washington heeft deze week laten weten dat het zal beslissen of de Food and Drug Administration (FDA) onterecht e-sigaretten met smaakjes van de Amerikaanse markt weert. De nicotine-industrie bestrijdt het verbod langs juridische weg, maar kreeg bij de meeste rechtbanken ongelijk. Een gerechtshof stelde echter dat de overheid het onmogelijke van de fabrikanten vraagt. Het Hooggerechtshof moet nu een finaal oordeel vellen. Yolonda C. Richardson, directeur van the Campaign for Tobacco-Free Kids, noemt een eventueel terugdraaien van het verbod een ondermijning van de pogingen van de FDA om de gezondheid van kinderen te beschermen tegen de schade van e-sigaretten met smaakjes.
Lees meer bij USA Today

Nieuw-Zeeland verbiedt wegwerp-vapes

Nieuw-Zeeland heeft deze week besloten om een totaalverbod in te stellen voor wegwerp-vapes. Ook worden de boetes verhoogd voor retailers die tabak en vapes aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. De boetes worden vertienvoudigd van 10.000 NZ-dollar (5. 600 euro) naar 100.000 NZ-dollar (56.000 euro). De maatregelen moeten de snelle groei in het aantal jongeren dat vapet keren. Navulbare e-sigaretten blijven wel beschikbaar voor volwassenen.
Lees meer bij Time

Ierland wil tabaksleeftijd verhogen naar 21 jaar

De Ierse regering wil een wetsvoorstel indienen om de tabaksleeftijd te verhogen van 18 naar 21 jaar. Het wordt dan verboden om aan iedereen onder de 21 jaar tabaksproducten te verkopen. Ierland hoopt zo haar doelstelling te halen om in 2025 een rookvrije generatie te hebben. Daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Ierland voert al langer een streng antirookbeleid, maar lijkt die doelstelling vooralsnog niet te gaan halen (in 2022 was de rookprevalentie nog 16 procent) . Met de nieuwe maatregel komt die wel dichterbij.
Lees meer bij Generation sans tabac

Britse 11-jarigen experimenteren met vapes

De BBC ging op bezoek bij een basisschool waar de leiding de strijd is aangegaan met vapen op het schoolplein. Uit de reportage blijkt dat kinderen al vanaf hun achtste jaar e-sigaretten aangeboden krijgen. Onder 11-jarigen heeft een op de vijf met e-sigaretten geëxperimenteerd. Kinderen kunnen desgevraagd al hun favoriete smaakjes opnoemen: koekjes, softijs, blauwe bes, kers en watermeloen. Sommigen hadden e-sigaretten geprobeerd, maar vonden het niet lekker omdat het voelde ‘alsof je vuur inademt’.
Lees meer over de reportage bij de BBC

Felle kritiek op Australische regering om versoepelen vape-regels

De nieuw aangetreden Australische regering heeft onlangs bekendgemaakt dat het de regels om aan vapes te komen versoepelt. Eerst zouden vapes alleen nog bij de apotheek gekocht kunnen worden met een recept van een arts, maar per oktober kunnen 18-jarigen zonder recept bij de apotheek terecht. Gezondheidsexperts vinden het bizar dat de regering beter denkt te weten wat goed is voor de gezondheid dan elke gezondheidswetenschapper. De bekende antirookprofessor Simon Chapman noemde de beslissing van de regering “zeer teleurstellend nieuws”.
Lees meer bij Croakey Health Media

WHO komt met richtlijn voor stophulpinterventies

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor het eerst richtlijnen opgesteld voor klinische interventies om mensen van het roken af te helpen. De aanbevelingen stellen dat de combinatie van farmacologische therapie met gedragsinterventies de beste resultaten oplevert. Landen worden opgeroepen om deze behandelingen gratis aan te bieden. Wereldwijd willen zeker 750 miljoen mensen stoppen met het gebruik van alle vormen van tabak/nicotine, inclusief ‘rookloze’ tabaksalternatieven, die door de WHO niet als stophulpproducten worden gezien.
Lees meer bij de WHO

tags:  WHO | rookstophulp | tabaksleeftijd | vape-verbod | wegwerp-vapes | smaakjesverbod | smart vapes