line
philip morris front-organisatie benadert antirookgroepen-1

Door Philip Morris gefinancierde organisatie benadert antirookgroepen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 28 juni 2024

Verschillende Britse antirookorganisaties kregen een financieringsaanbod van de Global Action to End Smoking, voorheen Foundation for a Smoke-free World, een frontorganisatie van Philip Morris. Verder in Kort buitenlands nieuws: BAT ontwikkelt vape-automaten voor in Britse cafés / Australische regering draait verkoopregels vapes terug / Biden stelt mentholverbod opnieuw uit / New York ontvangt 113 miljoen van Juul / Estland wil rookverbod openbare ruimte uitbreiden. 

Door de webredactie

De Global Action to End Smoking (GAES) heeft de afgelopen tijd verschillende Britse antirookgroepen benaderd met het aanbod ze te financieren. GAES is echter de nieuwe naam van de Foundation for a Smoke-free World (FSFW), dat vorig jaar nog 140 miljoen dollar van Philip Morris kreeg. De FSFW is al langer in opspraak, omdat het als frontorganisatie voor de tabaksindustrie werkte en wetenschappelijk onderzoek financierde dat de industrie kan inzetten in haar lobby om maatregelen te frustreren die nicotinegebruik moeten tegengaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde destijds dan ook om niet met de FSFW in zee te gaan. Een nieuwe naam wil niet zeggen dat de doelstelling van de organisatie is veranderd.
Lees meer bij BMJ

BAT ontwikkelt vape-automaten voor in Britse cafés

Als het aan British American Tobacco (BAT) ligt, komen er binnenkort in zo veel mogelijk Britse cafés en bars verkoopautomaten gevuld met vapes en nicotinezakjes. BAT heeft twaalf vacatures uitstaan voor vertegenwoordigers die de automaten in cafés moeten gaan plaatsen. Een woordvoerder van BAT zegt dat de machines een leeftijdsvergrendeling hebben. In Nederland zijn sigarettenautomaten sinds januari 2022 verboden. In het Verenigd-Koninkrijk is dat verbod er al sinds 2011. De verkoopautomaten voor vapes lijken vooralsnog niet onder dat verbod te vallen.
Lees meer bij Better Retailing

Australische regering draait verkoopregels vapes terug

De Australische premier Anthony Albanese heeft bekendgemaakt dat vapes per oktober zonder doktersvoorschrift bij apotheken verkrijgbaar zullen zijn. De voorganger van Albanese had besloten dat er een verkoopverbod op e-sigaretten moest komen en dat ze alleen nog op doktersvoorschrift verkrijgbaar mogen zijn, om het aantal met vapes experimenterende jongeren tegen te gaan. Albanese heeft het nu weer makkelijker gemaakt om aan vapes te komen. Apothekers moeten aan de mensen die vapes willen kopen, wel eerst vertellen dat deze producten schadelijk zijn voor de gezondheid.
Lees meer bij The Daily Mail

Biden stelt mentholverbod opnieuw uit

Het is de zoveelste keer dat het verbod op mentholsigaretten in de Verenigde Staten wordt uitgesteld. President Biden leek het in te willen voeren, stopte daarmee, zette het weer door en heeft het nu weer in de ijskast gezet. Mentholsigaretten zijn populair, omdat de toevoeging ervoor zorgt dat de scherpe rook makkelijker geïnhaleerd kan worden. Ze zijn echter zeker zo schadelijk als sigaretten zonder smaaktoevoeging. Doordat de tabaksmarketing voor menthol vooral op zwarte Amerikanen was afgestemd, bevinden de meeste gebruikers zich onder deze doelgroep. Daarom zijn er vertegenwoordigers van deze gemeenschap die vinden dat een mentholverbod racistisch is. De tabaksindustrie blijkt echter een aantal van hen te hebben betaald om tegen het verbod te lobbyen. Biden is bang om stemmen te verliezen uit deze gemeenschap, waardoor hij het verbod niet doorzet terwijl dit duizenden levens zal redden.

Ondertussen heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) e-sigaretten met mentholsmaak goedgekeurd voor gebruik door volwassenen, waardoor die verkocht mogen gaan worden. Die goedkeuring levert weerstand op van gezondheidsorganisaties, omdat menthol de vapes ook aantrekkelijk maakt voor kinderen.
Lees meer in The Washington Post en bekijk de bijbehorende video.

New York ontvangt 113 miljoen van Juul

De Amerikaanse staat New York heeft 112,7 miljoen dollar (omgerekend ruim 105 miljoen euro) ontvangen van e-sigaretfabrikant Juul uit een schikking die in 2022 is getroffen. In 2019 begon Letitia James, de procureur-generaal van New York, een zaak tegen Juul vanwege bedrieglijke marketing. Andere staten deden ook mee, waardoor Juul uiteindelijk met alle staten schikte voor een bedrag van 462 miljoen dollar (ruim 432 miljoen euro). James zegt dat New York het geld zal besteden aan onderwijs-, preventie-, onderzoeks- en verbeteringsprogramma’s om te voorkomen dat kinderen en jongvolwassenen gaan vapen.
Lees meer bij NBC New York

Estland wil rookverbod openbare ruimte uitbreiden

Als het aan de Estse overheid ligt, wordt het rookverbod in de openbare ruimte uitgebreid zodat roken ook op stranden en in parken verboden wordt. De regering wil met de uitbreiding van het verbod de volksgezondheid verbeteren. Roken moet helemaal uit de samenleving verbannen worden, vindt de overheid.
Lees meer bij ERR

tags:  Foundation for a Smoke-Free World | GAES | BAT | vape-automaat | vapen | op recept | mentholverbod | Juul | rookverbod