line
verbieden smaakjes helpt-1

Smaakjesverbod werkt, minder jongeren gaan dampen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 12 mei 2023

Uit onderzoek is gebleken dat als er alleen nog e-sigaretten met tabakssmaak te koop zijn, meer dan tweederde van de jonge e-sigaretgebruikers met dampen zegt te stoppen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse keten Nisa ondermijnt overheidsbeleid met tabakskortingen / Lidl stopt met tabaksverkoop in Denemarken / Rookverboden ingesteld op stranden van Ibiza, Menorca en Majorca. 

Door de webredactie

Door e-sigaretten alleen nog in tabakssmaak aan te bieden en lekkere smaakjes te verbieden, zullen veel jongere (en ook jongvolwassen) gebruikers afhaken en stoppen met dampen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Center for Tobacco Research aan het Ohio State University Wexner Medical Center dat is gepubliceerd in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Voor het onderzoek zijn meer dan 1.400 e-sigaretgebruikers in de leeftijd van 14 tot 21 jaar ondervraagd. Van hen zei 38,8 procent te stoppen met dampen als e-sigaretten alleen nog in tabaks- en mentholsmaak te verkrijgen zouden zijn. En als menthol ook weg zou vallen en tabakssmaak de enige keuze zou zijn, zou maar liefst 70,8 procent met dampen stoppen. De onderzoekers waren benieuwd naar het gebruik van e-sigaretten nu er op meerdere plekken sprake is van een aanstaand smaakjesverbod, zoals in South Carolina. In Nederland is zo’n verbod al op 1 januari ingegaan. Wel mogen verkopers nog tot 1 oktober doorgaan met de verkoop om hun voorraden op te maken.
Lees meer bij Medical Xpress

Britse keten Nisa ondermijnt overheidsbeleid met tabakskortingen

Kruideniersketen Nisa gaat 2 miljoen pond investeren in kortingen op tabaksproducten. Tabaksproducten moeten daarmee bij Nisa goedkoper worden dan bij de concurrentie. De supermarkt hoopt zijn filiaalhouders zo een steuntje in de rug te geven. Maar de kruidenier vergeet dat het Britse overheidsbeleid erop is gericht om roken te ontmoedigen en dat juist prijsverhogingen daar onderdeel van zijn.
Lees meer bij Better Retailing

Lidl stopt met tabaksverkoop in Denemarken

In de komende vijf jaar gaat supermarkt Lidl de verkoop van alle tabaksproducten uitfaseren in alle Deense vestigingen. Dat betekent dat er ieder jaar 20 procent minder tabaksproducten in de schappen zullen liggen en dat eind 2028 de laatste producten verkocht kunnen worden. Daarna is Lidl tabaksvrij. De directeur van de Deense tak van Lidl hoopt dat consumenten ondanks de beslissing om geen tabak meer te verkopen, naar de supermarkt zullen komen voor hun andere producten. Hoewel het Lidl omzet gaat kosten, vindt de keten het belangrijk om de stichting Kræftens Bekæmpelse te steunen, de Deense versie van KWF Kankerbestrijding. Andere Deense supermarktketens hebben in een reactie laten weten dat ze er niet over denken om tabak weg te halen.

In Nederland maakte Lidl al in 2018 bekend te stoppen met tabaksverkoop. In 2021, een jaar eerder dan gepland, was Lidl al tabaksvrij. De Nederlandse overheid besloot in 2020 dat de verkoop van tabak in supermarkten per 1 juli 2024 verboden zal worden om het aantal tabaksverkooppunten terug te dringen.
Lees meer bij The Local

Rookverboden ingesteld op stranden Ibiza, Menorca en Majorca

Komende zomer zal het op 28 stranden op de Balearen (de Spaanse eilandengroep waar Ibiza, Menorca en Majorca onder vallen) niet meer toegestaan zijn om te roken. De eilanden willen toerisme dat anderen tot last is, tegengaan. Rookverboden zijn daar onderdeel van, zodat niet-rokers niet meer in de rooklucht van anderen hoeven te zitten als ze op het strand zijn. Er zullen grote banners op de stranden hangen om bezoekers op de rookverboden te attenderen.
Lees meer bij Daily Record

tags:  stranden | Lidl | smaakjesverbod | terrassen | verkoopverbod | tabaksverkoop | smaakstoffen | supermarkt | rookverbod