line
brits ambassadeur opent tabaksfabriek jemen-1

Britse ambassadeur opende tabaksfabriek in Jordanië

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 24 maart 2023

De Britse ambassadeur voor Jemen, Michael Aron, heeft in 2019 de opening van een Jordaanse tabaksfabriek bijgewoond en daarmee de regels overtreden – Britse ambtenaren moeten de tabaksindustrie op afstand houden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse sigaretten bijna een pond duurder / Australische handhaver adviseert overheid over e-sigaretepidemie / Grote investeerder vindt dat BAT van Britse aandelenmarkt af moet.

Door de webredactie

De Britse ambassadeur voor Jemen, Michael Aron, heeft in 2019 de opening van een Jordaanse tabaksfabriek bijgewoond. De fabriek is gedeeltelijk in handen van British American Tobacco (BAT). Aron stond bij het lint, toen dat werd doorgeknipt om de fabriek symbolisch te openen en verscheen daarna ook in promotiemateriaal op de website van de fabriek. Het bijwonen van de opening gaat in tegen de Britse regels die voorschrijven dat overheidsambtenaren de tabaksindustrie op afstand moeten houden. Desondanks blijken vooral Britse ambtenaren die in ontwikkelingslanden werken die regel vaak over het hoofd te zien en door bijeenkomsten van de tabaksindustrie bij te wonen de industrie te normaliseren. Jordanië heeft het hoogste aantal rokers ter wereld. Aron noemde zijn aanwezigheid een ‘vergissing’.
Lees meer in The Guardian

Britse sigaretten bijna een pond duurder

Een pakje van twintig sigaretten is in Groot-Brittannië 95 pence (omgerekend 1,08 euro) duurder geworden. Dat heeft de minister van Financiën Jeremy Hunt bekendgemaakt. Roltabak is 1,75 pond (1,98 euro) per pakje duurder geworden. Hoewel Hunt niet heeft gezegd waarom hij de prijs van tabak heeft verhoogd, is de maatregel warm onthaald door antirookgroepen. Groot-Brittannië wil in 2030 rookvrij worden en accijnsverhogingen zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de effectiefste methode om roken minder verleidelijk te maken.

Het is dan ook niet vreemd dat tabaksverkopers en -fabrikanten zich zorgen maken over hun omzet. Uit een nieuw onderzoek, gefinancierd door Philip Morris Limited, blijkt dat 51 procent van de tabaksverkopers bang is dat door het huidige economische klimaat steeds meer rokers zich tot de illegale, goedkopere tabaksmarkt zullen wenden. Op basis van een door Philip Morris gefinancierd KPMG-onderzoek dat sinds jaar en dag bekendstaat als onbetrouwbaar en oncontroleerbaar (wat onlangs nog tot een KPMG-nominatie voor de Loden Last leidde), is een op de vijf sigaretten in Groot-Brittannië illegaal. De industrie gebruikt het illegale handel-argument standaard als er sprake is van accijnsverhogingen.
Lees meer in The Evening Standard

Australische handhaver adviseert overheid over e-sigaretepidemie

Om ervoor te zorgen dat het aantal jongeren dat vapet terug zal worden gedrongen, gaat de Australische Therapeutic Goods Administration (TGA) de overheid adviseren. De TGA is net als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit belast met de handhaving van de Tabakswet. Na een consultatie over de omgang met e-sigaretten zijn er 4.000 reacties gekomen. Antirookorganisaties vinden dat de import van e-sigaretten aan banden gelegd of verboden moet worden, zodat er simpelweg geen e-sigaretten meer zijn om te verkopen. Zo kunnen jongeren ze ook niet verkrijgen en aan het dampen slaan. Of de TGA dat standpunt gaat volgen is nog niet bekend.

De Australische minister van Volksgezondheid heeft alvast gezegd dat hij tegen het standpunt is dat de tabakslobby voorstaat. Die vindt namelijk dat e-sigaretten overal vrijelijk verkocht moeten worden. Ze gebruiken daarvoor het argument van de illegale handel, die bij een importverbod volgens de industrie welig zal tieren.
Lees meer in The Guardian

Grote investeerder vindt dat BAT van Britse aandelenmarkt af moet

Rajiv Jain, grondlegger van miljarden-investeringsfonds GQG Partners, dat een van de vijf grootste investeerders in British American Tobacco (BAT) is, vindt dat BAT niets meer op de Britse aandelenmarkt te zoeken heeft. Jain vindt dat de Britse kern van het bedrijf niet meer bestaat en dat de tabaksfabrikant er beter aan doet om naar de Verenigde Staten te verkassen en daar de beurs op te gaan. Twee vijfde van de 27,6 miljard pond omzet (omgerekend 31,3 miljard euro) verdient BAT in de Verenigde Staten.

Er is meer reuring rond tabaksaandelen, want in Dubai blijkt de lokale tabaksfabrikant Al Fakher strategisch advies te hebben gevraagd aan Rothschild & Co over een mogelijke beursgang.
Lees meer in The Financial Times

 

tags:  vape-hype | e-sigaretverbod | KPMG | PMI | accijnsverhoging | tabaksaandeel | BAT | e-sigaret | tabakslobby | antirookbeleid