line
tabaksgebruik gerelateerd aan verhoogd risico 56 ziekten-1

Tabaksgebruik is gerelateerd aan verhoogd risico op 56 ziekten

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 09 december 2022

Uit een nieuw groot onderzoek blijkt dat tabaksgebruik voor een verhoogd risico op 56 ziekten zorgt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Imperial Tobacco Canada probeert met beter imago talent te werven / Tabaksfabrikanten moeten gezondheidswaarschuwingen plaatsen op Amerikaanse verkooplocaties / E-sigaretfabrikant Juul schikt 5.000 Amerikaanse rechtszaken / Onderzoek vindt 2.300 genen die met tabaksgebruik te maken hebben / Franse taskforce moet illegale tabakshandel bestrijden.

Door de webredactie

Tabaksgebruik zorgt voor een verhoogd risico op maar liefst 56 ziekten. Dat blijkt uit een analyse van patiëntgegevens van meer dan 500.000 Chinezen tussen de 30 en 79 jaar die tussen 2004 en 2018 werden gevolgd door Oxford University. Bij de start rookte 74 procent van de mannen en 32 procent van de vrouwen regelmatig. Uit het onderzoek bleek dat rokers een verhoogd risico lopen op het krijgen van 56 verschillende ziekten (50 voor mannen en 24 voor vrouwen) en 22 doodsoorzaken (17 voor mannen, 9 voor vrouwen). De ziekten zijn onderverdeeld in vijf hoofdgroepen: kanker (met name aan longen, maag, strottenhoofd, blaas, lever en slokdarm), hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten, spijsverteringsziekten en infectieziekten. In China is het aantal rokers na 1980 sterk toegenomen. Jaarlijks sterven in China 1 miljoen mensen aan de gevolgen van roken.
Lees meer in The Lancet

Imperial Tobacco Canada probeert met beter imago talent te werven

Imperial Tobacco Canada, dat een dochterbedrijf is van British American Tobacco, probeert sinds september studenten te werven door te schermen met het ‘Great Place to Work’-certificaat dat het bedrijf is toegekend. Imperial houdt studenten voor dat ze met een baan bij Imperial kunnen bijdragen aan het bewerkstelligen van een betere toekomst. Dat sluit aan bij BAT’s slogan ‘Building a better tomorrow’.

Door zulke slogans te bedenken en in te zetten op alternatieve tabaksproducten die minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn, probeert de industrie haar imago van dood en verderf te veranderen. Met een verbeterd imago wordt het ook makkelijker om nieuw talent te werven en binnen te halen.

Ondertussen gaat de verkoop van traditionele sigaretten nog altijd door en blijken ook alternatieve tabaksproducten slecht voor de gezondheid te zijn. Het is oude wijn in nieuwe zakken: de industrie wil dat zo veel mogelijk mensen verslaafd blijven aan nicotine, zodat er zo veel mogelijk geld aan hen verdiend kan worden. Als de industrie immers echt een betere toekomst zou willen, zou zij vandaag alle tabaksfabrieken sluiten.
Lees het opiniestuk in The Conversation

Gezondheidswaarschuwingen op Amerikaanse verkooplocaties

Tabaksfabrikanten moeten in de VS voortaan op alle plekken waar tabak wordt verkocht een waarschuwingsbord plaatsen met de gezondheidsrisico’s van roken. Dat heeft het Departement of Justice bekendgemaakt. De maatregel vloeit voort uit een rechtszaak die meer dan 20 jaar geleden is begonnen tegen Altria, R.J. Reynolds en ITG Brands en gaat per 1 juli 2023 in. Daardoor zullen meer dan 200.000 tabaksverkopers direct in het oog springende borden met de waarschuwingen moeten gaan plaatsen.
Lees meer in The Hill

E-sigaretfabrikant Juul schikt 5.000 Amerikaanse rechtszaken

E-sigaretfabrikant Juul heeft 5.000 rechtszaken in de staat North-Carolina in één keer geschikt voor een niet bekendgemaakt bedrag. Daarmee komt er een einde aan zaken die gingen over persoonlijke gezondheidsschade, groepszaken van consumenten (class action), zaken van oorspronkelijke Amerikanen tegen Juul en ook zaken die de overheid tegen de e-sigaretfabrikant had aangespannen. Juul zei in een statement dat het hoopt nu verder te kunnen gaan met de ontwikkeling van het bedrijf tot een organisatie die volwassenen zal helpen om van het roken over te stappen op minder schadelijk nicotinegebruik. De belangrijkste aantijging tegen Juul is dat het zijn marketing juist op jongeren richtte. In september schikte Juul nog een zaak met 33 Amerikaanse staten voor een half miljard dollar.
Lees meer in The New York Times

Onderzoek: 2.300 genen hebben met tabaksgebruik te maken

Uit nieuw onderzoek van Penn State University blijkt dat zo’n 2.300 genen van invloed zijn op gevoeligheid voor tabaks- en alcoholgebruik. Het is het grootste onderzoek dat ooit naar de genetische relatie met tabaksgebruik is gedaan. Er zijn gegevens van 3,4 miljoen mensen voor geanalyseerd. Ook valt op dat er geen verschil zit in afkomst. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een Europese, Afrikaanse, Amerikaanse en Aziatische achtergrond allemaal deze genen delen.
Lees meer bij Futurity

Franse taskforce moet illegale tabakshandel bestrijden

Gabriel Attal, de Franse minister van Financiën, heeft een plan gepresenteerd om fraude, waaronder illegale tabakshandel, te bestrijden. De taskforce zal uit 300 man bestaan en heeft een mandaat van drie jaar. In 2020 heeft de Franse douane 284 ton smokkeltabak in beslag genomen. In 2021 was dat 402 ton en in de eerste tien maanden van 2022 meer dan 600 ton. “We worden geconfronteerd met een zeer lucratieve, groeiende handel, waarbij maffiaorganisaties betrokken zijn die er zeer ernstige misdaad mee financieren”, zei Attal.
Lees meer bij Franceinfo

tags:  kanker | hart- en vaatziekten | gezondheidswaarschuwingen | Juul | imperial tobacco | smokkel | onderzoek | rechtszaak