line
centrum voor tabak milieu san diego-1

Universiteit San Diego richt centrum voor tabak en milieu op

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 25 november 2022

De Universiteit van San Diego in de VS gaat vanuit een nieuw Center for Tobacco and the Environment onderzoek doen naar de milieuschade van de tabaksindustrie. Verder in Kort buitenlands nieuws: JTI bereikt Britse politici met rapport over illegale handel / Aantal Nieuw-Zeelandse rokers zakt naar historisch laagterecord / Ierse overheid komt in actie tegen e-sigaretten / Screening op longkanker van voormalige en huidige rokers boven de 50 helpt. 

Door de webredactie

Een nieuw centrum dat is verbonden aan de Universiteit van San Diego (SDU) in Californië gaat zich richten op tabak en milieuvervuiling. De tabaksindustrie verbruikt jaarlijks 600 miljoen bomen en 22 miljard ton water, en levert 84 miljoen ton kooldioxide op. Kankerverwekkende deeltjes in tabaksrook blijven als residu achter op kleding, meubels en stoffering in huis en bekleding van auto’s. Het afval van tabaksproducten, met name de miljarden plastic sigarettenfilters, is vervuilend voor de aarde en voor het water. Daarom wil SDU met het nieuwe Center for Tobacco and the Environment (CTE) meer onderzoek doen naar de gevolgen van tabaksgebruik voor het milieu en hoe die aangepakt en opgelost kunnen worden. Onderzoekers met een specialisatie in biologie, scheikunde, communicatie, economie, geografie, beleidsonderzoek, psychologie en volksgezondheid zullen er samenwerken.

De bewustwording over de milieuschade die tabaksproductie en -gebruik oplevert, lijkt inmiddels consequenties te hebben voor de tabaksindustrie. De stad Baltimore heeft de tabaksindustrie bijvoorbeeld aangeklaagd. Ze wil dat de industrie voor de kosten opdraait die de stad kwijt is aan het opruimen van vervuilende peuken die op straat zijn beland.
Lees meer op de website van de SDU

JTI bereikt Britse politici met rapport over illegale handel

Japan Tobacco International (JTI), een van ’s werelds grootste tabaksfabrikanten, heeft de Britse douane (HRMC) opgeroepen om in actie te komen tegen illegale handel. Uit onderzoek van JTI zou namelijk zijn gebleken dat de Britse schatkist sinds het jaar 2000 51,3 miljard pond (60 miljard euro) is misgelopen aan accijnsinkomsten. Volgens JTI waren 95 winkels in Noordwest-Engeland schuldig aan het verkopen van illegale sigaretten, shag en e-sigaretten. Opmerkelijk is dat JTI zijn onderzoeksresultaten heeft mogen presenteren aan Britse politici tijdens een receptie van het parlement. De politici hebben daarmee het internationale antirookverdrag FCTC overtreden, waarin staat dat ze de tabaksindustrie op afstand moeten houden. De industrie gebruikt het illegale handel-argument sinds jaar en dag om tegen accijnsverhogingen te pleiten, omdat die de illegale handel zouden stimuleren.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondertekend, waarmee het zich samen met andere landen (waaronder Nederland) inspant tegen de illegale handel. Onderdeel van het protocol is dat de landen dat zónder samenwerking met de tabaksindustrie doen, omdat in het verleden is gebleken dat de industrie zelf aan de smokkel meewerkt.
Lees meer bij Convenience Store

Aantal Nieuw-Zeelandse rokers zakt naar historisch laagterecord

In Nieuw-Zeeland is het aantal rokers gedaald naar 8 procent, een afname van 1,4 procent in een jaar tijd. Het aantal rokers is nog nooit zo laag geweest in Nieuw-Zeeland. De overheid werkt er al lang aan het creëren van een rookvrije generatie om toekomstige generaties te beschermen tegen de gevaren van tabaksgebruik en de volksgezondheid te bevorderen. Het is bijvoorbeeld het eerste land ter wereld dat een wet heeft aangenomen met een leeftijdsgebonden rookverbod, zodat mensen die nu 14 jaar of jonger zijn nooit tabak kunnen aanschaffen. Nieuw-Zeeland is hard op weg om haar doel om in 2025 rookvrij te zijn te gaan halen. Daar is sprake van als minder dan 5 procent van de inwoners nog rookt. Wel is er een kanttekening te maken bij de afname van het aantal rokers, want het aantal e-sigaretgebruikers is het afgelopen jaar toegenomen van 6,2 naar 8,3 procent.
Lees meer in The Guardian

Ierse overheid komt in actie tegen e-sigaretten

De Ierse overheid wil een verbod instellen op de verkoop van e-sigaretten aan mensen onder de 18 jaar. Ook moeten ‘vapes’ uit verkoopautomaten verdwijnen. De overheid wil er zo voor zorgen dat jongeren niet meer experimenteren met de zeer populaire e-sigaret. Daarom moet het aantal verkooppunten ook beperkt worden en moet er een reclameverbod komen rond scholen, plaatsen waar kinderen samenkomen en bij kinderevenementen. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer, dat door jongeren veel gebruikt wordt. Volgens de WHO zijn er zo’n 16.000 verschillende soorten e-sigaretten wereldwijd te koop. Uit onderzoek blijkt dat ze een opstapje kunnen vormen naar tabaksgebruik. Kinderen die e-sigaretten gebruiken, hebben volgens de Ierse Health Research Board vijf keer meer kans ook traditionele sigaretten te proberen.
Lees meer bij The Irish Mirror

Screening van voormalige en huidige rokers boven de 50 helpt

Door voormalige en huidige rokers ouder dan 50 jaar op longkanker te screenen, kunnen hun overlevingskansen verviervoudigd worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Mount Sinai-ziekenhuis uit New York. Het huidige overlevingspercentage onder longkankerpatiënten is 19 procent. Met preventief screenen kan dat verhoogd worden naar 80 procent. Dat komt omdat symptomen van longkanker zich pas laat openbaren. De meeste longkankerpatiënten leven nadat de diagnose is gesteld niet veel langer dan een jaar. Iets minder dan een vijfde haalt de vijf jaar. Door huidige en voormalige rokers van 50+ elk jaar met een CT-scan te onderzoeken, kan kanker in een vroeg stadium aangetroffen en beter behandeld worden.
Lees meer in The Mail on Sunday

tags:  screening | Nieuw-Zeeland | milieuvervuiling | Protocol illegale handel | volksgezondheid | rookvrije generatie | JTI | longkanker | FCTC | e-sigaret | tabaksindustrie