line
tobacco license retailers-1

Meerderheid Britse tabakswinkeliers wil vergunning voor tabaksverkoop

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 04 november 2022

Britse tabakswinkeliers vinden dat er een vergunning voor de verkoop van tabaksproducten moet komen en dat de tabaksleeftijd verhoogd moet worden naar 21 jaar. Verder in Kort buitenlands nieuws: Hedgefonds kan overname Swedish Match door Philip Morris frustreren / Altria begint Amerikaanse joint venture met Japan Tobacco International om heat-not-burns te verkopen / Hartpatiënten in Bangladesh zouden allemaal behandeld kunnen worden met het belastinggeld dat de tabaksindustrie ontduikt. 

Door de webredactie

De meeste Britse tabakswinkeliers steunen de huidige antirookmaatregelen en vinden dat de overheid verder moet gaan om de volksgezondheid te beschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) onder 961 kleine tabakswinkeliers, benzinepompen en krantenkiosken. Zij maken zich met name zorgen over de toename van de verkoop van e-sigaretten aan kinderen. Acht op de tien van de ondervraagden vindt dat er een vergunning moet komen voor de verkoop van tabak, zodat er beter gecontroleerd kan worden. Ook is hetzelfde percentage voor het verplicht stellen van een ID-controle voor iedereen jonger dan 25 jaar. Verder vindt meer dan de helft (54 procent) dat de tabaksleeftijd opgehoogd moet worden van 18 naar 21 jaar. Ook is bijna driekwart voor het verplicht stellen dat de tabaksindustrie meebetaalt aan rookstopprogramma’s en aan de preventie van jeugdroken.
Lees meer in The Independent

Hedgefonds kan overname Swedish Match door PMI frustreren

Elliott Management, een hedgefonds, heeft op 24 oktober zijn aandeel in Swedish Match vergroot van 7,25 naar 10,5 procent, volgens de Zweedse financiële handhavingsinstantie Finansinspektionen. Volgens de Zweedse wet heeft Philip Morris goedkeuring van meer dan 90 procent van de aandeelhouders nodig om Swedish Match over te kunnen nemen. Vorige week werd nog bekendgemaakt dat de Europese Commissie akkoord was gegaan met de miljardenovername, waardoor Philip Morris zijn portfolio alternatieve tabaksproducten kan gaan uitbreiden met de grootste producent van snus. Maar Elliott Management kan nu dus dwars gaan liggen, of zijn huid extra duur verkopen.
Lees meer bij The Financial Times

Altria in joint venture met JTI om heat-not-burns in VS te verkopen

De Amerikaanse tabaksfabrikant Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, is een joint venture gestart met Japan Tobacco International (JTI) om heat-not-burn-producten aan de man te kunnen brengen. Het bedrijf heet Horizon Innovations. Altria heeft er 150 miljoen dollar in geïnvesteerd en heeft een aandeel van 75 procent. Eerder probeerde Altria e-sigaretten MarkTen en Green Smoke te verkopen, totdat het bedrijf daar in 2018 mee stopte vanwege tegenvallende verkoop. Daarna nam Altria een aandeel van 35 procent in marktleider Juul. Maar Juul heeft ook grote problemen (onlangs schikte het bedrijf een rechtszaak met 33 Amerikaanse staten voor een bijna een half miljard dollar en probeerde het via de rechter een verbod van de Food and Drug Administration (FDA) op de e-sigaretverkoop aan te vechten). Deze maand stopte Altria een samenwerking met Philip Morris International (PMI) waardoor het de rechten had op de verkoop van het heat-not-burn-product IQOS in de Verenigde Staten. PMI kocht die rechten voor 2,7 miljard dollar terug. Horizon Innovations moet ervoor zorgen dat Altria desalniettemin een aandeel van de alternatieve tabaksmarkt in handen kan houden door nu samen met JTI het heat-not-burn-product Ploom op de markt te brengen. Hiervoor is eerst toestemming van de FDA nodig.
Lees meer bij The Financial Times

Ontdoken belastinggeld kan hartpatiënten Bangladesh behandelen

Via een belastingtruc ontduiken tabaksfabrikanten belasting, stelt advocaat Syed Mahbubul Alam uit Bangladesh. Met het geld dat zo buiten de staatskas blijft, zouden álle Bangladeshi met hart- en vaatziekten behandeld kunnen worden. De tabaksindustrie frustreert met haar lobby bovendien het antirookbeleid. Antirookactivisten roepen de overheid op om de tabakswet snel aan te passen en een ‘Tobacco Free Bangladesh’-declaratie te implementeren.
Lees meer bij TBS News

 

tags:  belastingontduiking | snus | Juul | FDA | ASH | vergunningstelsel | heat-not-burn | tabaksaandeel | onderzoek