line
eu keurt overname swedish match door pmi goed-1

EC akkoord met overname Swedish Match door Philip Morris

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 28 oktober 2022

De Europese Commissie is, onder voorwaarden, akkoord gegaan met de miljardenovername van de Zweedse snus-fabrikant Swedish Match door Philip Morris International. Verder in Kort buitenlands nieuws: Amerikaanse e-sigaretfabrikant Juul in gesprek met twee investeerders om schulden te dragen / Australische minister van Volksgezondheid wil e-sigaretten beter reguleren / De Franse Alliantie tegen tabak wil een verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes.

Door de webredactie

Niets staat Philip Morris meer in de weg om concurrent Swedish Match over te nemen nu de Europese Commissie (EC) akkoord is gegaan met de overname. De Marlborofabrikant deed een bod van 16 miljard dollar (ongeveer evenveel in euro’s) om Swedish Match, de grootste producent van snus, in handen te krijgen en zijn alternatieve tabaksportfolio te vergroten. Big Tobacco wil zo snel mogelijk Big Nicotine worden. Uit onderzoek van de EC bleek dat Swedish Match het distributiemonopolie op snus in Zweden heeft via zijn dochteronderneming SMD Logistics. Door de overname van Swedish Match zou Philip Morris daarmee te groot worden op de Zweedse markt. Philip Morris heeft daarop toegezegd om SMD Logistics van de hand te doen. Volgens de EC zijn er geen concurrentieproblemen op andere Europese markten.
Lees meer bij Reuters en op de website van de EC 

Juul praat in VS met investeerders om schulden te dragen

E-sigaretfabrikant Juul is in gesprek met investeerders Nick Pritzker (erfgenaam van de Hyat Hotels) en de Californische Riaz Valani. Juul heeft geld nodig om te voorkomen dat het bedrijf failliet gaat. Er lopen meerdere gerechtelijke procedures tegen Juul en onlangs heeft het bedrijf voor bijna een half miljard dollar een rechtszaak geschikt met 33 verschillende Amerikaanse staten. Als de investeerders hun financiële hulp aanbieden, kan Juul door blijven gaan met het produceren van e-sigaretten. Juul is marktleider in de Verenigde Staten, maar ligt ook onder vuur omdat veel minderjarigen met de e-sigaret experimenteren. De Amerikaanse Food and Drug Administration onderzoekt of er een verbod op Juul moet komen.
Lees meer bij Reuters

13-jarigen in Australië bellen de rookstophulplijn

Australische jongeren (sommigen zijn pas 13 jaar) bellen massaal de Victorian Quitline, een hulplijn voor mensen die willen stoppen met roken, om van hun dampverslaving af te komen. Volgens de directeur van de Quitline, die dertig jaar bestaat, is het niet eerder voorgekomen dat zulke jonge kinderen hun hulp zochten. Daarmee wordt wederom bevestigd dat er niet alleen gedampt wordt door volwassen rokers die willen overstappen op ‘minder schadelijke’ alternatieve nicotineproducten, maar ook door jongeren die ermee experimenteren en daarna verslaafd raken aan nicotine.
Lees meer in The Guardian

Australische minister wil illegale e-sigaret beter reguleren

De Australische minister voor Volksgezondheid Mark Butler (Labour) vindt dat de illegale markt van e-sigaretten beter gereguleerd moet worden en dat de vorige regering onder de liberaal Scott Morrison daar steken heeft laten vallen. In 2016 dampte 2,8 procent van de jongvolwassen Australiërs (tussen de 18 en 24 jaar). In 2019 was dat bijna verdubbeld naar 5,3 procent. “Onze overheid is bezorgd over de marketing rond e-sigaretten, in het bijzonder als die op jongeren is gericht”, zei Butler. In Australië zijn e-sigaretten in principe alleen verkrijgbaar op doktersrecept als hulpmiddel om met roken te stoppen. Desondanks worden de vapes massaal door jongeren gekocht op de illegale markt. De tabaksindustrie betoogt dat het beter zou zijn om de e-sigaret te legaliseren, omdat er dan betere controle is uit te oefenen. In opdracht van British American Tobacco berekende het Londense Llewellyn Consulting dat de Australische overheid aan accijns bij gelegaliseerde verkoop 800 miljoen Australische dollar (omgerekend 517 miljoen euro) aan inkomsten binnen zou krijgen. Maar van legalisering wil Butler niets weten. Hij wil de illegale handel beter bestrijden.
Lees meer in The Australian

Franse antitabak-alliantie wil verbod op wegwerp-e-sigaret

De wegwerp-e-sigaret (‘le puff’ in het Frans) is populair in Frankrijk. Een keur aan lekkere smaakjes maakt het een aantrekkelijk tabaksproduct voor jongeren: 13 procent van de 13- tot 16-jarigen zegt wel eens een e-sigaret geprobeerd te hebben en 9 procent heeft er wel eens eentje gekocht, zo meldde Le Parisien onlangs. Uit onderzoek van de Alliantie tegen Tabak blijkt dat 30 procent van de jongeren met nicotine is begonnen door het gebruik van de e-sigaret en 20 procent daarna is overgestapt op andere tabaksproducten. Jongeren raken in dampen geïnteresseerd doordat ze influencers op TikTok zien die e-sigaretten gebruiken. Om jongeren beter te beschermen tegen de gevaren van een nicotineverslaving, vindt de Franse Alliantie tegen Tabak dat er een verbod moet komen op de wegwerp-vape. Een verbod heeft ook andere voordelen: de e-sigaret zal niet meer op straat belanden, waar hij zeer vervuilend is voor het milieu.
Lees meer bij FranceBleu

tags:  vape-hype | e-sigaretverbod | nicotineverslaving | rookstophulp | snus | Europese Commissie | PMI | BAT | jongeren