line
ondertussen bij de buren-145

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 september 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Deense taskforce verscherpt controle op tabaks- en nicotinemarkt / Europese Commissie bepleit bevolkingsonderzoek naar longkanker / Wereldleiders beloven niet-overdraagbare ziekten terug te dringen / Juul daagt FDA voor rechter om niet vrijgeven van documenten / ‘Er komt een epidemie aan leefstijlziekten aan in China’ / Roken is oorzaak van meer kanker onder Britse armeren / Rokers verhoogde kans op sterfte door diabetes type 2.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Denemarken: Taskforce verscherpt controle op tabaks- en nicotinemarkt
Het Deense kabinet richt een interministeriële taskforce op voor de controle van de tabaks- en nicotinemarkt. Daarmee reageert het op de plotselinge populariteit van wegwerp-e-sigaretten met zoete smaak en geur en de illegale handel daarin. Sinds 1 april zijn al 142 profielen en advertenties voor de illegale verkoop ervan op social media gesloten. Maar de handhaving moet nog veel scherper worden. Met de taskforce moet de Deense overheid ook sneller kunnen reageren op nieuwe producten en trends in de tabaks- en nicotinemarkt.
Lees meer bij het Deense ministerie van Volksgezondheid

EU: Commissie bepleit bevolkingsonderzoek naar longkanker
Zware rokers en ex-rokers tussen de 50 en 75 jaar zouden regelmatig op longkanker getest moeten worden. Dat staat in een aanbeveling van de Europese Commissie over uitbreiding van de bevolkingsonderzoeken naar kanker, dat onderdeel is van Europe’s Beating Cancer Plan.
Lees meer bij Euronews

Mondiaal: Wereldleiders beloven niet-overdraagbare ziekten terug te dringen
Tijdens de eerste jaarlijkse Vergadering van staatshoofden en regeringsleiders voor de preventie van niet-overdraagbare ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, longziekten en kanker) vorige week in New York, hebben wereldleiders beloofd zich meer hiervoor in te gaan zetten. Dat moet tussen nu en 2030 50 miljoen voortijdige doden voorkomen. Nu overlijden jaarlijks 17 miljoen mensen aan niet-overdraagbare ziekten, 8 miljoen daarvan zijn tabaksdoden. Door roken te ontmoedigen, kunnen de wereldleiders al enorme stappen zetten.
Lees meer bij Ex Bulletin

VS: Juul daagt FDA voor rechter om niet vrijgeven van documenten
E-sigaretfabrikant Juul eist bij de rechter dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) documenten vrijgeeft waarop het FDA-besluit is gebaseerd om Juul van de markt te halen. De FDA handhaaft de tabakswet en beslist welke producten er op de markt verkocht mogen worden.
Lees meer bij Daily Mail

China: ‘Er komt een epidemie aan leefstijlziekten aan’
China heeft een historisch snelle transformatie ondergaan, waarmee in relatief korte tijd heel veel mensen een betere levensstandaard hebben gekregen. De keerzijde daarvan is dat er nu een epidemie aan leefstijlziekten op de loer ligt, onder meer veroorzaakt door ongezond voedsel en roken. Het zal een grote uitdaging voor China worden om die te beteugelen, zo stelt professor Wang van de University of California.
Lees meer in The Guardian

Groot-Brittannië: Roken is oorzaak van meer kanker onder armeren
Maar liefst 61 procent van de jaarlijkse kankerdiagnoses onder armere Britten zou voorkomen kunnen worden als er niet werd gerookt. Dat blijkt uit onderzoek van Cancer Research UK onder meer dan 5.000 Britten. De armere laag van de bevolking heeft een 17 procent hogere kans op kanker dan de rijkere Britten.
Lees meer bij Metro

Groot-Brittannië: Rokers verhoogde kans op sterfte door diabetes type 2
Vrouwen, jongeren en rokers maken de meeste kans op vroegtijdige sterfte door diabetes type 2. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Salford Royal Hospital onder bijna 12.000 diabetespatiënten. Voor rokers met diabetes type 2 geldt dat hun levensverwachting met tien jaar wordt verkort door tabaksgebruik.
Lees meer in The Independent

tags:  bevolkingsonderzoek | diabetes | VN | Juul | FDA | longkanker | Taskforce | EU