line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 september 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Grote steun voor strengere antirookmaatregelen onder Britten / Aantal Britse dampers exponentieel gegroeid / Roken slechter voor hart dan gedacht / Amerikanen roken meer marihuana dan traditionele sigaretten / Handtekeningenactie voor rookverbod in Spaanse natuurgebieden / Manchester buigt zich over meer rookvrije buitengebieden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Grote steun voor strengere antirookmaatregelen
Negen op de tien Britten is voor het intrekken van de vergunning van tabaksverkopers als blijkt dat zij tabak aan minderjarigen hebben verkocht. Ook vond bijna 70 procent dat de tabaksverkoop rond scholen ingeperkt moest worden. Verder was een op de vijf Britten voor het ophogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar (30 procent was tegen). Dat blijkt allemaal uit onderzoek van het University College London.
Lees meer bij ScienMag

Groot-Brittannië: Aantal dampers exponentieel gegroeid
Zo’n 4,3 miljoen Britten gebruiken een e-sigaret. Tien jaar geleden was dat nog 800.000 mensen. Volgens antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) is er dan ook sprake van een ‘damprevolutie’. In Groot-Brittannië wordt het toenemende aantal dampers als iets positiefs gezien, omdat de theorie wordt aangehangen dat verstokte rokers door over te stappen op e-sigaretten minder schadelijke stoffen binnenkrijgen. Daarom noemt ASH deze cijfers ‘goed nieuws’.
Lees meer in The Guardian

Mondiaal: Roken slechter voor hart dan gedacht
Het was al bekend dat roken ook slecht voor het hart is, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de gevolgen voor het hart nog slechter zijn dan eerder werd gedacht. Het hart wordt dikker en zwakker van tabaksgebruik. Volgens de onderzoekers kunnen rokers de schade wel gedeeltelijk ongedaan maken door te stoppen met roken.
Lees meer bij Daily Mail

Verenigde Staten: Amerikanen roken meer marihuana dan traditionele sigaretten
Amerikanen roken vaker marihuana dan traditionele sigaretten, zo blijkt uit een enquête van Gallup. Van de ondervraagden zei 16 procent marihuana te roken, een stijging van 4 procent ten opzichte van een vergelijkbare eerdere enquête. Traditionele sigaretten werden door 11 procent van de ondervraagden gerookt. Het gebruik van marihuana was daarnaast nog nooit zo hoog geweest en zelfs met een derde toegenomen.
Lees meer bij Forbes

Spanje: Handtekeningenactie voor rookverbod in natuurgebieden
Meer dan 77.000 handtekeningen zijn er opgehaald om de Spaanse overheid te vragen om een rookverbod in Spaanse natuurparken. Er mag nu al niet meer gebarbecued worden of om een andere reden vuur gestookt worden in natuurparken, om te voorkomen dat er een bosbrand uitbreekt. Sigarettenpeuken kunnen ook brand veroorzaken, dus horen er niet thuis, vindt de organisatie NoFumadores.
Lees meer bij Spanje Vandaag

Groot-Brittannië: Manchester buigt zich over meer rookvrije buitengebieden
De regio Greater Manchester mag zich in een publieke consultatie uitspreken over het plan om meer rookvrije buitengebieden te creëren. De rookvrije zones moeten roken verder denormaliseren en bezoekers beschermen tegen de gevaren van meeroken.
Lees meer bij The Oldham Times

tags:  vape-hype | hart- en vaatziekten | marihuana | peuken | milieuprobleem | e-sigaret