line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 juli 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie moet gezondheidswaarschuwingen in Amerikaanse winkels plaatsen / Britse antirokenwetgeving gepauzeerd tot opvolger Johnson bekend is / Amerikaanse FDA overweegt herziening eigen structuur door Juul-debacle  / Philip Morris zegt niet voor het eind van het jaar weg te zijn uit Rusland / Ierse hartstichting vóór maatregelen tegen e-sigaret / Tabaksverkoop straks alleen nog in Saoedische tabaksspeciaalzaken / Niet meer roken op de Thaise Bang Saen Beach / Manchester wil roken op openbare plekken verbieden / Staat New York verbiedt roken in parken en op stranden / Rookvrije generatie Maleisië twee jaar vertraagd.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabaksindustrie moet gezondheidswaarschuwingen in winkels plaatsen
Een rechtszaak die zich bijna twee decennia heeft voortgesleept, is eindelijk afgewikkeld. De rechtbank heeft bepaald dat tabaksfabrikanten in de tabakswinkels waar ze contracten mee hebben, een bord moeten plaatsen met daarop roulerende gezondheidswaarschuwingen.
Lees meer bij Convenience Store News

Groot-Brittannië: Antirokenwetgeving gepauzeerd tot opvolger Johnson bekend is
De Britse regering zet de invoering van maatregelen om roken en alcoholgebruik tegen te gaan tijdelijk stop tot een opvolger van Boris Johnson in functie is, zo hoorde ITV van bronnen.
Lees meer bij ITV

Verenigde Staten: FDA overweegt herziening eigen structuur door Juul-debacle
De Amerikaanse Food and Drug Administration overweegt om haar afdeling die de taak heeft om tabaksproducten te handhaven, te herstructureren. De afgelopen maand heeft de FDA veel controverse veroorzaakt doordat ze e-sigaret Juul verbood, waarna dat verbod bij de rechter werd bevochten en Juul gedeeltelijk haar zin kreeg.
Lees meer bij The Daily Mail

Rusland: Philip Morris zegt er niet voor het eind van het jaar weg te zijn
Philip Morris, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft bij monde van CEO Jacek Olczak laten weten dat het bedrijf er hard aan werkt om Rusland te verlaten, maar dat dat niet voor het eind van het jaar zal zijn. ‘Het is ingewikkeld,’ zei Olczak.
Lees meer bij Bloomberg

Ierland: Hartstichting vóór maatregelen tegen e-sigaret
De Irish Heart Foundation spreekt zich uit voor maatregelen die het gebruik van e-sigaretten tegengaan. Vooral jongeren moeten beschermd worden tegen de e-sigaret, vindt de stichting.
Lees meer bij Derry Now

Saoedi-Arabië: Tabaksverkoop straks alleen nog in tabaksspeciaalzaken
De Saoedische overheid bestrijdt al lang het tabaksgebruik onder de bevolking met hoge accijnzen en nu ook met beperking van het aantal verkooppunten door tabak uit de supermarkt te halen.
Lees meer bij Arab News

Thailand: Niet meer roken op Bang Saen Beach
Op het Thaise strand Bang Saen Beach in de buurt van Pattaya mag niet meer gerookt en gedronken worden. De lokale overheid wil van het gebied een topattractie voor toeristen maken en roken en drinken doet daar afbreuk aan.
Lees meer bij The Thaiger

Groot-Brittannië: Manchester wil roken op openbare plekken verbieden
In navolging van Melbourne en New York City overweegt Manchester een rookverbod in te stellen op openbare plekken, zoals Piccadilly Gardens, St Peter’s Square, het gebied rond Manchester Town Hall en in het Etihad Stadion. Mensen die daar rokend worden aangetroffen zullen gevraagd worden weg te gaan.
Lees meer bij Manchester Evening News

Verenigde Staten: Staat New York verbiedt roken in parken en op stranden
Er mag voortaan niet meer in parken, speelplaatsen, havengebieden, op stranden en andere openbare plekken gerookt worden in de staat New York. De gouverneur van de staat heeft daartoe een nieuwe wet ondertekend. Op het overtreden van de wet staat een boete van 60 dollar.
Lees meer bij NBC New York

Maleisië: Rookvrije generatie twee jaar vertraagd
De Maleisische overheid heeft besloten de rookvrije generatie per 2025 in te laten gaan, terwijl eerder was uitgegaan van 2023. Nu zullen kinderen geboren vanaf 2007 in plaats van 2005 nooit meer tabak en e-sigaretten kunnen kopen of zelfs bezitten. De Maleise minister van Volksgezondheid Khairy Jamaluddin wil de twee extra jaren gebruiken voor voorlichting en om een stevig plan voor implementatie van de wet te maken.
Lees meer bij New Straits Times

tags:  Rusland | tabaksspeciaalzaak | wetgeving | hart- en vaatziekten | gezondheidswaarschuwingen | Juul | FDA | tabaksverkoop | rookvrije generatie | PMI | e-sigaret | rookverbod