line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 juli 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: ‘Wellness vapes’ zijn een nieuwe rage in de VS / Canadese jongeren vinden dat tabaksleeftijdsgrens naar 21 jaar moet / Tabaksgebruik onder Amerikaanse gevangenen groot probleem / Cancer Research UK begint campagne om roken uit te bannen / Juul mag e-sigaretten voorlopig blijven verkopen van FDA / Advocaat die Big Tobacco in VS aanpakte gaat achter olie aan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: ‘Wellness vapes’ zijn een nieuwe rage
Er is een nieuwe trend in de dampwereld, die van de welness vapes. Dat zijn e-sigaretten die in plaats van nicotine toevoegingen als vitamine B12, cafeïne, melatonine en essentiële oliën bevatten en volgens de fabrikanten goed zouden zijn voor de gezondheid, ja zelfs adhd, depressie en angstproblemen kunnen tegengaan. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is het gebruik ervan niet aan te raden en zijn de geclaimde effecten niet aangetoond.
Lees meer bij The Guardian

Canada: Jongeren vinden dat tabaksleeftijdsgrens naar 21 jaar moet
Jongeren in de Canadese staat New Brunswick vinden dat de leeftijdsgrens voor tabak naar 21 jaar kan. Dat heeft La Societé canadienne du cancer (de Canadese vereniging tegen kanker) aan beleidsmakers laten weten, ze baseert zich op onderzoek onder jongeren. Het gebruik van e-sigaretten onder Canadese jongeren neemt epidemische vormen aan.
Lees meer bij Acadie Nouvelle

Verenigde Staten: Tabaksgebruik onder gevangenen groot probleem
Meer dan de helft van de Amerikaanse gevangenen rookt. Professor Pamela Valera van de afdeling Urban-Global Public Health van de Rutgers School of Public Health probeert daar verandering in te brengen. Ze heeft samen met collega’s van haar universiteit en met financiële hulp van de National Institutes of Health in zeven gevangenissen een rookstopprogramma gelanceerd. Het aantal rokers in die gevangenissen is afgenomen.
Lees meer bij Scienmag

Groot-Brittannië: Cancer Research UK begint campagne om roken uit te bannen
Cancer Research UK is een van zijn grootste campagnes ooit begonnen om ervoor te zorgen dat roken in 2030 uit de Britse samenleving verbannen zal zijn. Een op de vier kankerdoden is gerelateerd aan tabaksgebruik. Daarbij kost roken de samenleving jaarlijks 2,4 miljard pond (omgerekend ruim 2,8 miljard euro). “De winst van Big Tobacco gaat ten koste van onze gezondheid. Dat moet ophouden”, zegt Michelle Mitchel van Cancer Research UK.
Lees meer bij Express

Verenigde Staten: Juul mag e-sigaret voorlopig blijven verkopen van FDA
E-sigaretfabrikant Juul mag haar e-sigaretten voorlopig blijven verkopen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Eerder verbood de FDA de verkoop, waarna Juul bij de rechtbank een tijdelijk uitstel van het verbod wist te bedingen, opdat ze zich kon voorbereiden om in hoger beroep te gaan. Inmiddels heeft de FDA ook gezegd dat de e-sigaretten van Juul op de markt mogen blijven, omdat er ‘wetenschappelijke problemen’ zijn in de beoordeling die de FDA van de nicotineproducten had gemaakt.
Lees meer bij The Guardian

Verenigde Staten: Advocaat die Big Tobacco aanpakte gaat achter olie aan
Sharon Y. Eubanks, de advocaat die namens de VS de tabaksindustrie voor de rechtbank daagde omdat ze loog over of en wanneer ze op de hoogte was van de schadelijke gevolgen van roken, gaat met haar ervaring in die zaak nu ook Big Oil aanpakken.
Lees haar opiniestuk in The Guardian

tags:  welness vapes | gevangenis | Juul | tabaksleeftijd | campagne | e-sigaret | antirookbeleid | tabaksindustrie