line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 april 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA mag handhaven op e-sigaretten met lekkere smaakjes / Nieuwe Filipijnse wetgeving in het voordeel van tabaksindustrie / Niet-overdraagbare ziekten nemen toe in Sub-Sahara-Afrika / Amerikaanse FDA keurt Myblu e-sigaret af / Dampen is een groot probleem in het Britse Essex / VS probeert Noord-Korea tabakssanctie op te leggen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: FDA mag handhaven op e-sigaretten met lekkere smaakjes
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de bevoegdheid gekregen om e-sigaretten die synthetische nicotine en lekkere smaakjes bevatten te handhaven. Deze e-sigaretten moeten voortaan voldoen aan de eisen die ook aan traditionele tabaksproducten zijn gesteld. Ook de tabaksleeftijd geldt nu voor deze producten.
Lees meer bij Health Day

Filipijnen: Nieuwe wetgeving in het voordeel van tabaksindustrie
Hoewel gezondheidsexperts de Filipijnse overheid hebben gewaarschuwd voor de gevaren van alternatieve tabaksproducten, heeft de overheid toch een wet goedgekeurd waardoor dit soort producten verkocht mogen worden aan mensen boven de 18. De tabaksleeftijd in de Filipijnen is 21 jaar voor traditionele tabaksproducten. Ook mag er voor alternatieve tabaksproducten online reclame worden gemaakt. De industrie heeft dit bereikt door te bepleiten dat alternatieve tabaksproducten minder schadelijk zijn dan traditionele producten.
Lees meer in The Manila Times

Sub-Sahara-Afrika: Niet-overdraagbare ziekten nemen toe
Niet-overdraagbare ziekten als kanker en hart- en vaatzieken worden de belangrijkste doodsoorzaak in Sub-Sahara-Afrika. In 2019 was 37 procent van de doden aan dit soort ziekten toe te schrijven, een toename van 13 procent sinds het jaar 2000. Roken is een grote oorzaak van deze ziekten. Door strengere antirookwetgeving in te voeren, kan de volksgezondheid flink verbeterd worden.
Lees meer op de website van de WHO

Verenigde Staten: FDA keurt Myblu e-sigaret af
Het e-sigarettenmerk Myblu van Imperial Brands is niet door de keuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heen gekomen. Uit onderzoek is niet gebleken dat de e-sigaret de volksgezondheid zou beschermen. De afkeuring is een tegenvaller voor Imperial, dat zegt juist over te willen stappen op alternatieve tabaksproducten.
Lees meer bij The Times

Groot-Brittannië: Dampen is een groot probleem in Essex
Het dampen van e-sigaretten is populair onder jongeren in Essex. De e-sigaretten worden op de zwarte markt aangeschaft, maar ook in winkels, waar niet goed op de tabaksleeftijd wordt gecontroleerd.
Lees meer in The Echo

Noord-Korea: VS probeert tabakssanctie op te leggen
De Verenigde Staten hebben een nieuwe VN-resolutie opgesteld met sancties, waaronder een verbod op de export van tabak en olie naar Noord-Korea. De resolutie is een reactie op Noord-Koreaanse raketproeven.
Lees meer in de International Business Times

tags:  e-sigaretverbod | kanker | hart- en vaatziekten | smaakjesverbod | politiek | jongeren