line
ondertussen bij de buren-135

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 maart 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Vaste prijs voor sigaretten kan roken ontmoedigen / ‘Hogere olieprijzen zorgen voor afname tabaksverkoop in de VS’ / ‘Ierse tabaksleeftijd moet omhoog naar 21 jaar’ / E-sigaretgebruik kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels / Een op de tien Britse kankerpatiënten rookt door.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Vaste prijs voor sigaretten kan roken ontmoedigen
Door een vaste prijs verplicht te stellen voor tabaksproducten kan roken verder ontmoedigd worden. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Bath. Tabaksfabrikanten proberen accijnsverhogingen zo in hun portfolio te verwerken dat de goedkope merken zo goedkoop mogelijk blijven, terwijl de luxere merken veel duurder worden. Op die manier verdienen ze de winst die ze op de goedkope merken mislopen terug via de duurdere. Door een vaste prijs af te spreken, kan voorkomen worden dat rokers terugvallen op goedkope merken, omdat die dan ook flink duurder worden.
Lees meer bij Daily Mail

Verenigde Staten: ‘Hogere olieprijzen zorgen voor afname tabaksverkoop’
Volgens een analist van Barclays zal de huidige stijging van de olieprijs door de oorlog in Oekraïne ervoor zorgen dat er minder tabak wordt verkocht. Door hoge prijzen bij de benzinepomp gaat er daar minder tabak over de toonbank: een verhoging van 1 procent van de olieprijs zorgt voor een afname van 0,1 procent in de tabaksverkoop.
Lees meer bij CNBC

Ierland: ‘Tabaksleeftijd moet omhoog naar 21 jaar’
Prof. Des Cox, voorzitter van het Royal College of Physicians of Ireland, vindt dat de tabaksleeftijd omhoog moet naar 21 jaar. Dat moet ook voor alternatieve tabaksproducten gaan gelden. Ook vindt hij dat tabaksproducten met lekkere smaakjes verboden moeten worden en dat er scherpere regels voor tabaksreclame moeten komen die ook voor e-sigaretten gaan gelden.
Lees meer bij The Irish Times

Mondiaal: E-sigaretgebruik kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels
Mensen die e-sigaretten dampen, lopen 22 procent meer kans op hogere bloedsuikerspiegels, die op pre-diabetes wijzen. Bij het roken van traditionele tabaksproducten is de kans op diabetes type 2 zelfs 40 procent hoger dan bij niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health te Maryland op basis van een data-analyse van 600.000 Amerikanen.
Lees meer bij Daily Mail

Groot-Brittannië: Een op de tien kankerpatiënten rookt door
Een op de tien patiënten met kanker blijft ondanks de diagnose doorgaan met roken. Dat blijkt uit onderzoek van de UCD School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science. Onder mensen met een longkankerdiagnose wordt het meest doorgerookt: 25 procent doet dat. De verslaving is te sterk.
Lees meer bij The Times

tags:  diabetes | tabaksprijs | tabaksleeftijd | tabaksverkoop | longkanker | accijnsverhoging