line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 oktober 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Groot Australisch onderzoek vindt schadelijke chemicaliën in populaire e-liquids / Mogelijk verbod op tabaksreclame in Mexico / Roken verboden rond schoolpleinen in het Engelse Milton Keynes / Een pakje sigaretten gaat in Ierland 15 euro kosten / De Amerikaanse FDA keurt marketing Vuse goed / British American Tobacco stopt tabaksproductie in Myanmar / Navajo Nation wil tabaksgebruik verbieden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Populaire e-liquids bevatten schadelijke chemicaliën
Meer dan zestig populaire in Australië verkrijgbare e-liquids zonder nicotine bevatten tal van schadelijke chemicaliën die onder meer longproblemen kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Perth, de grootste in z’n soort, gepubliceerd in het Medical Journal of Australia. (Onlangs bleek ook uit ander onderzoek dat er tal van giftige stoffen in e-sigaretten zitten.) In enkele van de onderzochte e-liquids zat ook nicotine, ondanks dat ze als ‘nicotine-vrij’ verkocht worden.
Lees meer bij Medical Xpress

Mexico: Mogelijk verbod op tabaksreclame
De Mexicaanse plaatsvervangend minister van Volksgezondheid heeft gezegd dat het nodig is om een verbod op tabaksreclame in te gaan stellen om roken terug te dringen. Ook stelt hij dat de tabakslobby een groot probleem is in Mexico. Verder heeft hij senatoren opgeroepen om een aanstaand wetsvoorstel voor de legalisering van alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten af te keuren.
Lees meer bij Mexico News Daily

Groot-Brittannië: Roken verboden rond schoolpleinen in Milton Keynes
Het is voortaan verboden om 20 meter rondom scholen in de Engelse stad Milton Keynes te roken. Gemeenteraadsleden vinden dat scholen ook borden moeten gaan ophangen om duidelijk te maken dat er niet meer gerookt mag worden.
Lees meer bij MK Citizen

Ierland: Een pakje sigaretten gaat 15 euro kosten
De Ierse overheid heeft een nieuwe accijnsverhoging aangekondigd. Een pakje sigaretten wordt 50 cent duurder waardoor de meeste merken 15 euro gaan kosten. Het is het zesde jaar op rij dat de accijns wordt verhoogd. De bedoeling van de verhoging is dat het aantal rokers af zal nemen, vooral ook doordat jongeren niet beginnen met roken.
Lees meer bij The Journal

Verenigde Staten: FDA keurt marketing Vuse goed
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft voor het eerst goedkeuring gegeven aan de marketingclaims van een e-sigaret. British American Tobacco (BAT) mag de Vuse e-sigaret op de markt brengen met de mededeling dat ze minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan traditionele sigaretten.
Lees meer bij The Daily Mail

Myanmar: British American Tobacco stopt tabaksproductie
Ten gevolge van de in februari gepleegde coup in Myanmar, wil British American Tobacco (BAT) stoppen met tabaksproductie. Voor het einde van het jaar moeten alle operationele werkzaamheden in het land ophouden.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Navajo Nation wil tabaksgebruik verbieden
De Navajo’s overwegen om het gebruik van tabak in openbare ruimtes te gaan verbieden. De oorspronkelijke Amerikaanse bevolkingsgroep wil wel dat tabaksgebruik voor ceremoniële doeleinden mogelijk blijft.
Lees meer bij The Daily Times

tags:  e-liquids | FDA | chemicaliën | tabaksreclame | politiek | accijnsverhoging | reclameverbod | rookverbod | onderzoek