line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 oktober 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse tabaksbranche lobbyt tegen accijnsverhoging / E-sigaretten worden in chocoladeverpakking verkocht op TikTok / Tabaksboeren Bangladesh gaan in bloedsinaasappels / Amerikaanse stad Denver overweegt smaakjesverbod / Verbod op roken in Noord-Ierse auto’s met kinderen aan boord / Meer dan 25.000 Cubaanse hectares beplant met tabak / Thailand onderzoekt legaliseren e-sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabaksbranche lobbyt tegen accijnsverhoging
De regering Biden is voornemens de accijns op tabaksproducten flink te verhogen om haar Build Back Better-plan te kunnen bekostigen. De National Association of Convenience Stores, een lobbygroep voor tabakswinkeliers waar ook grote tabaksfabrikanten als Altria bij zijn aangesloten, probeert de regering op andere gedachten te brengen. Zij stelt dat als de prijs van tabak omhooggaat, klanten dan op de zwarte markt zullen gaan winkelen en dat daar geen regels in acht worden genomen, waardoor ook jongeren sneller aan tabak zullen komen. Het is een veelgebruikt argument van de tabaksindustrie tegen accijnsverhogingen uit angst om vaste klanten te verliezen.
Lees meer bij Politico

Groot-Brittannië: E-sigaretten worden in chocoladeverpakking verkocht op TikTok
Op pop-up-accounts op het onder jongeren populaire sociale medium TikTok worden e-sigaretten verkocht voor 5 pond per stuk (omgerekend 5,88 euro). De e-sigaretten worden in verpakkingen van Cadbury-chocolade toegestuurd, zodat jongeren het makkelijk langs hun ouders kunnen smokkelen. Ook worden er merken aangeboden die meer dan de toegestane hoeveelheid nicotine bevatten.
Lees meer in Daily Mail

Bangladesh: Tabaksboeren gaan in bloedsinaasappels
Omdat tabaksplanten de grond uitputten en gevaarlijk zijn om mee te werken, is een tabaksboer in Bangladesh gaan zoeken naar een alternatief. Hij heeft bloedsinaasappels (Malta’s) geplant en is andere tabaksboeren ook aan het enthousiasmeren om de tabak de rug toe te keren en zich te richten op planten die gezond zijn voor consumenten, in plaats van schadelijk.
Lees meer in The Daily Star

Verenigde Staten: Stad Denver overweegt smaakjesverbod
De stad Denver, Colorado, overweegt na een eerdere oproep van gezondheidsorganisaties om een smaakjesverbod in te voeren op e-sigaretten. Dit om te voorkomen dat jongeren doorgaan met experimenteren met e-sigaretten. Doordat ze verschillende smaakjes kunnen uitproberen, dampen ze alweer vaker dan als er één enkele smaak zou zijn om te proberen, redeneert de gemeenteraad.
Lees meer bij CBS Denver

Noord-Ierland: Verbod op roken in auto’s met kinderen aan boord
De Noord-Ierse overheid is een wetsvoorstel aan het vormgeven waarin het verboden wordt om in auto’s te roken als er kinderen aan boord zijn. Mensen die het verbod overtreden kunnen een boete van 50 pond gaan krijgen (omgerekend 58,80 euro).
Lees meer bij de BBC

Cuba: Meer dan 25.000 hectare beplant met tabak
Om het aankomende seizoen nog meer tabak te kunnen verbouwen, een van de belangrijkste Cubaanse agrarische inkomstenbronnen, is er een campagne gestart waarbij er 25.000 hectare extra met tabak wordt beplant.
Lees meer bij Market Research

Thailand: Overheid onderzoekt legaliseren e-sigaretten
De Thaise minister van Digitale Economie en Maatschappij heeft bekendgemaakt dat hij onderzoekt of hij e-sigaretten kan legaliseren. Dit omdat 67 andere landen het product inzetten als een minder schadelijk alternatief voor de rokende burger en hij denkt dat dat ook voor de Thai kan gelden.
Lees meer bij The Bangkok Post

tags:  TikTok | smaakjesverbod | tabaksteelt | e-sigaret | rookverbod