line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 oktober 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten aangeklaagd in België wegens onderlinge prijsafspraken / PMI mag IQOS niet meer importeren en verkopen in de VS / Daling aantal Amerikaanse schoolkinderen dat e-sigaretten gebruikt / Import van e-sigaretten en IQOS in Australië wordt verboden / Het Britse leger wordt rookvrij / Amerikaanse stad Saint Paul wil roken hard aanpakken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: Tabaksfabrikanten aangeklaagd wegens onderlinge prijsafspraken
De Belgische Mededingingsautoriteit heeft de vier grote tabaksfabrikanten aangeklaagd omdat ze prijsinformatie met elkaar hebben uitgewisseld via groothandels. Daarmee hebben ze de mededingingswet overtreden. Het gaat om dochterondernemingen van Philip Morris International, Imperial, British American Tobacco en Japan Tobacco International. De Mededingingsautoriteit doet al sinds 2017 onderzoek naar de verboden informatie-uitwisseling. In Nederland kregen tabaksfabrikanten vorig jaar ook vanwege prijsafspraken een megaboete opgelegd.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: PMI mag IQOS niet meer importeren en verkopen
De IQOS van Philip Morris mag niet meer geïmporteerd en verkocht worden. Dat is het resultaat van een zaak die concurrent R.J. Reynolds heeft aangespannen over een inbreuk op het patentrecht door de IQOS. Philip Morris gaat in hoger beroep om de uitspraak ongedaan te laten maken.
Lees meer bij CNBC

Verenigde Staten: Daling aantal schoolkinderen dat e-sigaretten gebruikt
Het aantal schoolkinderen dat e-sigaretten gebruikt is van 3,5 miljoen in 2020 gedaald naar 2 miljoen dit jaar. Dat blijkt uit gegevens die zijn gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Onderzoekers waarschuwen dat de data moeilijk te vergelijken zijn. Om tot de resultaten te komen, konden er door de coronacrisis namelijk alleen online enquêtes afgenomen worden. Daarvoor werden de enquêtes klassikaal ingevuld.
Lees meer bij Reuters

Australië: Import van e-sigaretten en IQOS wordt verboden
Nicotinehoudende e-sigaretten mogen niet meer geïmporteerd worden. Dat heeft de Australische overheid besloten, omdat het aantal jongeren dat deze sigaretten gebruiken toeneemt. E-sigaretten zijn in Australië alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
Lees meer bij ABC

Groot-Brittannië: Leger wordt rookvrij
Het Britse leger wil 31 december rookvrij zijn. Op alle legerbases moet het dan verboden zijn te roken. Ook moet de cultuur rond roken zo veranderen dat een snel sigaretje achter een tank tot het verleden zal behoren.
Lees meer op de website van het leger.

Verenigde Staten: Saint Paul wil roken hard aanpakken
Saint Paul, Minnesota, dat zo goed als vergroeid is met Minneapolis, heeft bekendgemaakt ingrijpende/verstrekkende maatregelen te willen nemen tegen roken. De stad wil het aantal verkooppunten middels vergunningen terugbrengen tot 150 en de prijs van tabak flink verhogen, zodat het minder verleidelijk wordt om te roken.
Lees meer bij Fox 9

tags:  boete | tabaksprijs | Defensie | jeugdrokers | IQOS | e-sigaret | inperking verkooppunten