line
ondertussen bij de buren-141

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 augustus 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Rokers lopen mogelijk meer risico op slechte respons coronavaccin / Britse denktank verliest zaak om tabakslobby-aantijging tegen radiopresentator / Verhogen Californische tabaksleeftijd helpt / Verkoop Britse ‘duty free’-tabak verdubbeld / Keniaanse denktank stelt dat nieuwe wet tabaksindustrie helpt.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Mondiaal: Rokers lopen mogelijk meer risico op slechte respons coronavaccin
Rokers kunnen het risico lopen op een slechtere immuunreactie op het coronavaccin van BioNTech/Pfizer, zo blijkt uit Japans onderzoek. Bij rokers werden lagere hoeveelheden antistoffen aangetroffen dan bij niet-rokers. Voormalig rokers hadden wel betere waarden, wat erop kan duiden dat stoppen met roken een voordelige uitwerking op de immuunreactie op het coronavaccin kan hebben.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Denktank verliest zaak om tabakslobby-aantijging tegen radiopresentator
Denktank Institute of Economic Affairs (IEA) heeft geen gelijk gekregen in de klacht die ze hadden ingediend bij mediamonitor Ofcom over uitspraken die LBC-radiopresentator James O’Brien over hen deed. O’Brien zei in een uitzending in 2019 dat de IEA een verkapte lobbyorganisatie was die werd gefinancierd door ‘dark money’, onder meer van de tabaksindustrie. Volgens de IEA was er sprake van smaad, maar Ofcom besloot na onderzoek dat hun klacht ongegrond was.
Lees meer in The Guardian

Californië: Verhogen tabaksleeftijd helpt
Het verhogen van de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar heeft ervoor gezorgd dat er minder tabaks- en nicotineproducten zijn gebruikt onder minderjarigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Prevention Research Center, onderdeel van het Pacific Institute for Research and Evaluation. Californië verhoogde de tabaksleeftijd in 2016.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Verkoop ‘duty free’-tabak verdubbeld
De verkoop van belastingvrije tabak op luchthavens is in een paar dagen 50 tot 100 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van keten Dufry AG. De reden voor de enorme toename is dat het weer mogelijk is om op reis te gaan.
Lees meer bij City AM

Kenia: Denktank stelt dat nieuwe wet tabaksindustrie helpt
De denktank International Institute of Legislative Affairs (ILA) stelt dat de nieuwe Keniaanse Finance Act 2021 een aantal passages bevat die in het voordeel uitpakken van de tabaksindustrie. Een aantal ondernemingen wordt met de nieuwe wet namelijk vrijgesteld van het betalen van belasting, zo ook kleine ondernemers die puur op commissiebasis werk leveren. Maar in die laatste categorie zitten bedrijfjes die tabak op de markt verspreiden in opdracht van de industrie en dat op commissiebasis doen. De wet zorgt ervoor dat het lucratiever wordt om meer tabak de markt op te krijgen, stelt de ILA.
Lees meer in The Standard

tags:  corona | tabaksleeftijd | tabakslobby | accijns | tabaksindustrie