line
ondertussen bij de buren-137

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 augustus 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Roken kost Britse samenleving jaarlijks 19 miljard pond / Aan tabaksgebruik gerelateerde kankers komen in Groot-Brittannië twee keer vaker voor bij armeren / Honderd organisaties steunen verbod op smaakjestabak in Denver / Britse universiteiten overwegen einde samenwerking Vectura na overname PMI / Ouders Baltimore gewaarschuwd voor rokende kinderen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Roken kost de samenleving jaarlijks 19 miljard pond
Tabaksgebruik kost de Britse economie jaarlijks 19 miljard pond (omgerekend 22,2 miljard euro). Dat blijkt uit onderzoek van denktank International Longevity Centre UK (ILC). De gezondheidsschade die roken veroorzaakt, kan ervoor zorgen dat de arbeidsproductiviteit afneemt. Als rokers nooit waren begonnen met roken, zouden de gemiddelde verdiensten onder Britten 1,9 procent hoger uitvallen.
Lees meer in The Times

Groot-Brittannië: Aan tabaksgebruik gerelateerde kankers komen twee keer vaker voor bij armeren
Onder armeren lijdt roken tot twee keer zoveel gevallen van kanker dan onder mensen met een goed inkomen. 11.247 gevallen van kanker die worden veroorzaakt door tabaksgebruik zijn namelijk aangetroffen bij de armste 20 procent van de Engelsen. In de bovenste inkomenscategorie ging het om 6.200 gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van Cancer Research UK.
Lees meer bij The Guardian

Verenigde Staten: Honderd organisaties steunen verbod op smaakjestabak in Denver
Ruim honderd organisaties hebben de gemeenteraad van de stad Denver, Colorado opgeroepen om een verbod in te stellen op lekkere smaakjes in tabaksproducten. Daarmee hopen de organisaties te voorkomen dat kinderen in de verleiding komen om met roken te experimenten.
Lees meer bij Illinois News Today

Groot-Brittannië: Universiteiten overwegen einde samenwerking Vectura na overname PMI
Onlangs werd bekend dat Philip Morris International het farmaceutische bedrijf Vectura, dat longmedicijnen ontwikkelt, over wil nemen. Met de overname zou meer dan een miljard euro gemoeid zijn. Verschillende universiteiten, zoals het Imperial College London en het King’s College London zeggen nu dat ze overwegen niet meer met Vectura samen te werken, omdat ze uit ethische overwegingen geen geld van tabaksfabrikanten aannemen.
Lees meer in The Telegraph
Uit ander nieuws blijkt dat ook de COPD Foundation problemen heeft met de overname van Vectura door Philip Morris. Lees meer in The Times

Verenigde Staten: Ouders Baltimore gewaarschuwd voor rokende kinderen
Om ouders erop voor te bereiden dat hun kinderen, zodra ze weer naar school gaan, met tabaksgebruik in aanraking kunnen komen en ook zelf in de verleiding kunnen komen met roken te gaan experimenteren, roepen gezondheidsexperts ouders alvast op zich daar bewust van te zijn. Op de radio zijn tips ter preventie van (e-)sigaretgebruik gedeeld.
Lees meer bij FOX Baltimore

tags:  smaakjesverbod | ziektekosten | jeugdrokers | SES | PMI | longkanker | e-sigaret