line
ondertussen bij de buren-131

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 juli 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten moeten kosten voor Franse peukenvervuiling dragen / Juul betaalde voor onderzoekspublicatie in wetenschappelijk tijdschrift / Tabaksverkopers richten zich op Israëlische jongeren / Britse LHB’ers roken vaker dan hetero’s / Nieuwe techniek ontwikkeld om schadelijke tabaksstoffen te verminderen / Altria verkoopt wijnhandel.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Frankrijk: Tabaksfabrikanten moeten kosten voor peukenvervuiling dragen
De Franse overheid vindt dat de tabaksindustrie zelf op moet gaan draaien voor de kosten die gemoeid zijn met het opruimen van sigarettenpeuken. Jaarlijks kost dat de overheid zo’n 100 miljoen euro, geld dat niet door de belastingbetaler maar door de tabaksfabrikanten zelf betaald zou moeten worden, zo vindt de minister voor Milieu.
Lees meer bij Connexion France

Verenigde Staten: Juul betaalde voor onderzoekspublicatie in wetenschappelijk tijdschrift
E-sigaretfabrikant Juul heeft het American Journal of Health Behavior 50.000 dollar betaald zodat het een nummer zou wijden aan elf door Juul betaalde studies over e-sigaretgebruik. Nadat dat bekend werd zijn meerdere medewerkers van het wetenschappelijke tijdschrift opgestapt.
Lees meer bij The Philadelphia Inquirer

Israël: Tabaksverkopers richten zich op jongeren
Uit een onderzoek van de Hebrew University of Jerusalem blijkt dat tabaksverkopers reclameverboden omzeilen en zich op jongeren richten, vooral bij de verkoop van alternatieve tabaksproducten als de IQOS. Ze plaatsen ze bijvoorbeeld in de buurt van snoep en speelgoed. Ook wordt de verkoop dicht bij scholen gedaan.
Lees meer bij The Jerusalem Post

Groot-Brittannië: LHB’ers roken vaker dan hetero’s
Uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door het Britse National Center for Social Research onder lesbiennes, homo’s en bisekuelen (LHB’ers) blijkt dat zij vaker roken dan hetero’s. Een op de drie lesbische vrouwen rookt, ten opzichte van een op de zes heteroseksuele vrouwen.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Nieuwe techniek ontwikkeld om schadelijke tabaksstoffen te verminderen
De University of North Carolina heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee het metabolisme in planten kan worden beïnvloed. Het is getest op tabaksplanten en met de techniek blijkt dat het aantal schadelijke stoffen, waaronder enkele die kankerverwekkend zijn, verminderd kan worden.
Lees meer bij Science Daily

Verenigde Staten: Altria verkoopt wijnhandel
Altria, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, gaat zijn wijnhandel Ste. Michelle Wine Estates voor 1,2 miljard dollar (omgerekend ruim een miljard euro) verkopen aan een private investeerder. De beslissing is genomen omdat het beter in de strategie van de tabaksfabrikant past om zich op de alternatieve tabaksmarkt te gaan richten.
Lees meer bij Reuters

tags:  LHBT | Altria | peuken | Juul | tabaksteelt | jongeren | onderzoek