line
ondertussen bij de buren-129

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 juli 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Schikkingsgeld van tabaksindustrie wordt niet besteed aan Amerikaanse rookpreventie / Ondanks verscherpte Franse antirookmaatregelen werd er niet meer over de grens gekocht / Jersey past standaardverpakkingen aan / Washington D.C. verbiedt smaakjes en menthol in tabak / Verstokte rokers mogelijk toch baat bij stoppen met e-sigaret / Speciaal rookstopprogramma voor oorspronkelijke Amerikaans-Indiaanse bevolking.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Schikkingsgeld van tabaksindustrie wordt niet besteed aan rookpreventie
In 1998 hebben 46 Amerikaanse staten een schikking getroffen met tabaksfabrikanten waardoor de marketing en verkoop van tabaksproducten ingeperkt zou worden. Onderdeel van de schikking was dat tabaksfabrikanten miljarden zouden betalen waarmee lokale overheden de kosten op konden vangen van de schade aan de volksgezondheid en de economische gevolgen daarvan. Maar nu blijkt dat lokale overheden de inkomsten van de industrie vooral gebruiken om gaten in de begroting mee te vullen, in plaats van het geld in te zetten voor rookpreventie.
Lees meer bij Marketwatch

Frankrijk: Ondanks verscherpte antirookmaatregelen werd er minder over de grens gekocht
Hoewel Frankrijk de afgelopen jaren antirookmaatregelen heeft ingevoerd zoals een geleidelijke ophoging van de prijs van tabaksproducten en de invoering van plain packaging (gestandaardiseerde tabaksverpakkingen zonder merkuitingen), zijn rokers niet vaker de grens over gegaan om goedkopere of anders verpakte producten aan te schaffen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Parijse Sorbonne Universiteit. Volgens de onderzoekers is Europa er wel bij gebaat de prijzen en het uiterlijk van tabaksproducten te harmoniseren.
Lees meer in Tobacco Control

Groot-Brittannië: Jersey past standaardverpakkingen aan
Het Britse eiland Jersey, dat niet ver van de Franse kust ligt, gaat de gezondheidswaarschuwingen van gestandaardiseerde verpakkingen zo aanpassen dat ze voortaan aan de voorschriften van het Verenigd Koninkrijk voldoen in plaats van aan die van de Europese Unie. De maatregel is een gevolg van Brexit.
Lees meer bij ITV

Verenigde Staten: Washington D.C. verbiedt smaakjes en menthol in tabak
De gemeenteraad van Washington D.C. heeft een verbod ingesteld op lekkere smaakjes inclusief menthol in tabaksproducten. De maatregel moet ervoor zorgen dat roken minder verleidelijk wordt.
Lees meer in The Washington Post

Groot-Brittannië: Verstokte rokers mogelijk toch baat bij stoppen met e-sigaret
Uit een clinical trial onder 135 verstokte rokers, uitgevoerd door de Queen Mary University of London, bleek dat zij meer baat hebben bij een stoppoging met e-sigaretten dan met rookstopmiddelen als nicotinekauwgum of -pleisters. Na zes maanden e-sigaretgebruik had 27 procent van de verstokte rokers hun nicotinegebruik geminderd ten opzichte van 6 procent van de verstokte rokers die de reguliere rookstopmiddelen gebruikte.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Speciaal rookstopprogramma voor oorspronkelijke bevolking
Het American Indian Commercial Tobacco Program biedt rookstopbehandelingen op maat voor mensen van de oorspronkelijk Amerikaans-Indiaanse bevolkingsgroep. Omdat tabaksgebruik als een traditioneel medicinaal middel gezien wordt, is het rookstopprogramma aangepast aan de culturele achtergrond.
Lees meer bij The Sault

tags:  smaakjesverbod | mentholban | stoppen met roken | rookpreventie | plain packaging | e-sigaret | antirookbeleid