line
ondertussen bij de buren-123

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 juni 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA mag doorgaan met e-sigaretten reguleren / Tabaksindustrie in Pakistan wil accijnsverhoging tegenhouden door zelf afdrachten te doen / Duitse overheid keurt accijnsverhoging goed / Aantal rokers Zambia groeit / Amerikaanse rokers tien jaar eerder gedotterd dan niet-rokers / Eerste rookvrije universiteit in Straatsburg / British American Tobacco werft 1,4 miljoen nieuwe Britse Vype-gebruikers / Meerderheid Deense bevolking voor rookverbod en accijnsverhogingen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie 

Verenigde Staten: FDA mag doorgaan met e-sigaretten reguleren
De Amerikaanse Food and Drug Administration, die bevoegd is om tabaksproducten te reguleren, besloot in 2016 dat ze ook e-sigaretten zou gaan reguleren. E-sigaretfabrikant Big Time Vapes probeerde daarop via het Hooggerechtshof af te dwingen dat de FDA dat niet zou mogen doen, omdat dat tegen de grondwet in zou gaan. Het Hooggerechtshof heeft de zaak afgewezen, waardoor de FDA nu niets meer in de weg staat.
Lees meer bij Daily Mail

Pakistan: Tabaksindustrie wil accijnsverhoging tegenhouden door zelf afdrachten te doen
De Pakistaanse overheid is voornemens om de accijns met 30 procent te verhogen. De tabaksindustrie wil de overheid overhalen dat niet te doen door de extra inkomsten die dat voor de staatskas op zou leveren zelf te betalen als de prijs onveranderd blijft. Het lijkt erop dat de industrie vreest dat het aantal rokers afneemt en koste wat kost mensen aan het roken wil houden.
Lees meer bij Geo TV

Duitsland: Overheid keurt accijnsverhoging goed
De Duitse Bundestag heeft meerdere accijnsverhogingen goedgekeurd. Nog dit jaar zal de prijs van een pakje van 10 sigaretten met 10 eurocent worden verhoogd. In 2022 wordt dat herhaald en in 2025 en 2026 komt er in beide jaren 15 eurocent bij. Ook e-sigaretten en heat-not-burn-producten waar eerder nog weinig accijns op werd geheven, gaan duurder worden.
Lees meer bij Tobacco Reporter

Zambia: Aantal rokers groeit
Een topambtenaar van het Zambiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft zijn zorgen geuit over het toenemend aantal rokers in het land. Inmiddels rookt 16 procent van de bevolking en beginnen kinderen al op 15-jarige leeftijd. De topambtenaar uit zijn zorgen niet alleen omwille van de volksgezondheid, maar ook omdat er veel armoede in het land is en een tabaksverslaving ervoor zorgt dat gezinnen minder geld overhouden voor de eerste levensbehoeften.
Lees meer bij Big News Network

Verenigde Staten: Rokers tien jaar eerder gedotterd dan niet-rokers
Uit onderzoek onder ziekenhuizen in de staat Michigan is gebleken dat rokers gemiddeld tien jaar eerder gedotterd moeten worden dan niet-rokers. Mensen die roken en ook overgewicht hebben werden nog eens vier jaar eerder geholpen.
Lees meer bij Medical News

Frankrijk: Eerste rookvrije universiteit in Straatsburg
Straatsburg heeft een nieuwe stap gezet om roken tegen te gaan door met de universiteit af te spreken dat het een nicotinevrije omgeving moet worden. In Straatsburg mag ook in parken niet meer gerookt worden.
Lees meer bij Le Parisien

Groot-Brittannië: British American Tobacco werft 1,4 miljoen nieuwe Vype-gebruikers
British American Tobacco (BAT) heeft 1,4 miljoen nieuwe klanten gevonden voor zijn merk Vype. Het is de bedoeling van BAT dat zijn alternatieve tabaksproducten in 2025 winstgevend gaan worden door er minstens 50 miljoen klanten voor te werven.
Lees meer bij The Guardian

Denemarken: Meerderheid bevolking voor rookverbod en accijnsverhogingen
Uit een nieuw onderzoek van het Frederiksberg University Hospital Center for Clinical Research and Prevention blijkt dat de meerderheid van de Deense bevolking voor een toekomstig rookverbod en voor accijnsverhogingen is. Het aantal voorstanders is tussen 2013 en 2017 ook toegenomen.
Lees meer in Tobacco Control

tags:  hart- en vaatziekten | publieke opinie | FDA | rookvrij | heat-not-burn | accijnsverhoging | e-sigaret | accijns