line
ondertussen bij de buren-119

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 juni 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: ASH roept Britse overheid op om tabaksleeftijd te verhogen naar 21 jaar / Er wordt nog veel te veel gerookt in Franse films / Jaarlijks meer dan een miljoen Chinese tabak-gerelateerde doden / Minimaal tabaksgebruik vertienvoudigt risico op longkanker / Smaakjesverbod kan tot meer rokers hebben geleid in VS.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Groot-Brittannië: ASH roept op om tabaksleeftijd te verhogen naar 21 jaar
De Action on Smoking and Health (ASH), een toonaangevende antirookorganisatie, heeft de Britse overheid opgeroepen om de tabaksleeftijd naar 21 jaar te verhogen. Daarmee zouden in het eerste jaar al 100.000 levens gered kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de Britten deze maatregel steunen.
Lees meer bij P3pharmacy

Frankrijk: Er wordt nog veel te veel gerookt in Franse films
Uit onderzoek van een Franse stichting tegen kanker blijkt dat er in elke Franse film gemiddeld 2,6 minuten gerookt wordt, het equivalent van zes reclamespotjes. De organisatie roept op om roken minder in beeld te brengen omdat het tabaksgebruik normaliseert.
Lees meer bij de BBC

China: Jaarlijks meer dan een miljoen tabak-gerelateerde doden
Uit The China Report on the Health Hazards of Smoking in 2020, dat is uitgebracht door het nationale gezondheidscomité in samenwerking met het Chinese bureau van de WHO blijkt dat er ieder jaar 1 miljoen Chinezen overlijden aan de gevolgen van tabak-gerelateerde ziekten. In 2030 zullen dat er 2 miljoen zijn en in 2050 3 miljoen als er niets gedaan wordt.
Lees meer in The Global Times

Australië: Minimaal tabaksgebruik vertienvoudigt risico op longkanker
Uit nieuw onderzoek van The Daffodil Center, dat onderzoek doet naar kanker, blijkt dat Australiërs die licht roken (1-5 sigaretten per dag) tien keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van longkanker in hun latere leven dan niet-rokers. Voor het onderzoek zijn gegevens van meer dan 250.000 Australiërs geanalyseerd.
Lees meer bij NZ Doctor

Verenigde Staten: Smaakjesverbod kan tot meer rokers hebben geleid
Uit een nieuw onderzoek van Yale University blijkt dat het verbod op lekkere smaakjes en menthol er mogelijk voor heeft gezorgd dat jongeren meer gewone sigaretten zijn gaan roken. De onderzoekers roepen op om waakzaam te zijn bij verdere invoering van smaakjesverboden.
Lees meer bij Yale

tags:  smaakjesverbod | tabaksleeftijd | sluikreclame | tabaksdoden | longkanker