line
ondertussen bij de buren-117

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 mei 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: ‘Britse rokers automatisch voor een rookstopprogramma aanmelden’ / Petitie roept Spaanse overheid op om alle stranden rookvrij te maken / Tabaksfabrikanten proberen onder uitbuitings-rechtszaak Malawi uit te komen / Longfunctie kinderen beïnvloed door blootstaan aan rook / Na Covid ook Britse tabaksepidemie aanpakken / University of Bath krijgt World No Tobacco Day Award.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Groot-Brittannië: ‘Rokers automatisch voor een rookstopprogramma aanmelden’
De Britse National Health Service (NHS) zou alle rokers automatisch voor een rookstopprogramma in moeten schrijven, zeggen de artsen van de Royal College of Physicians. Britten die gezondheidszorg nodig hebben komen automatisch in contact met de NHS. Als rokers standaard worden ingeschreven voor een rookstopservice en actie moeten ondernemen om daaronderuit te komen, in plaats van andersom, zal het aantal stoppogingen flink toenemen.
Lees meer bij Daily Mail

Spanje: Petitie roept overheid op om alle stranden rookvrij te maken
Bijna 300.000 Spanjaarden hebben een petitie ondertekenend waarmee de Spaanse minister van Milieu wordt opgeroepen om een rookverbod over de gehele Spaanse kunstlijn af te roepen, zodat mensen niet meer in elkaars rook hoeven te zitten en de stranden niet meer vol peuken liggen.
Lees meer in The Guardian

Groot-Brittannië: Tabaksfabrikanten proberen onder uitbuitings-rechtszaak uit te komen
British American Tobacco en Imperial Brands gaan bij het hooggerechtshof in Londen proberen om de zaak te seponeren die tegen hen is aangespannen omdat ze tabaksboeren en hun kinderen in Malawi uitbuitten voor eigengewin. De fabrikanten zeggen dat niet bewezen kan worden dat de tabak die in Malawi wordt gekweekt, in hun sigaretten terecht is gekomen.
Lees meer in The Guardian

Verenigde Staten: Longfunctie kinderen beïnvloed door blootstaan aan rook
Kinderen die op jonge leeftijd, ook als ze nog in de baarmoeder zitten, bloot hebben gestaan aan (chemicaliën uit) sigarettenrook, hebben een grotere kans op een verslechterde longfunctie in de kindertijd. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School.
Lees meer bij News Medical

Groot-Brittannië: Na Covid ook tabaksepidemie aanpakken
Komende zomer gaat de Britse overheid het Tobacco Control Plan herzien en dat is dé gelegenheid om strengere antirookmaatregelen te nemen, staat in een opiniestuk in The Telegraph. Na de coronapandemie kan er ook korte metten gemaakt worden met de tabaksepidemie, die jaarlijks voor een half miljoen ziekenhuisopnames zorgt en 70.000 doden.
Lees meer in The Telegraph

Daarnaast heeft ASH samen met 148 organisaties opgeroepen om een einde aan de tabaksepidemie te maken door ‘gewone’ sigaretten uit te faseren.

Groot-Brittanie: University of Bath krijgt World No Tobacco Day Award
De Tobacco Control Research Group van de University of Bath krijgt op World No Tobacco Day (a.s. maandag) een naar die dag vernoemde prijs van de Wereldgezondheidsorganisatie wegens hun bijdrage aan het bevorderen van de maatregelen uit het FCTC-verdrag.
Lees meer op de website van de University of Bath

tags:  antirookonderzoek | stoppen met roken | tabaksepidemie | meeroken | petitie | rechtszaak