line
ondertussen bij de buren-97

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 maart 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Stoppen met roken heeft positieve effecten op geestelijke gezondheid / Japanse ambassadeur lobbyde voor Japan Tobacco International / Aantal rokende Noord-Ierse kinderen met 17 procent afgenomen / Door verbod op smaakjes nam aantal rokers in Massachusetts af / British American Tobacco koopt aandeel in Canadees cannabisbedrijf / Ferrari heeft Philip Morris-slogan op nieuwe raceauto’s geplaatst / PMI wint Britse patentzaak tegen BAT / Ierse kioskhouders willen dat tabaksfabrikanten geen korting meer geven.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Stoppen met roken heeft positieve effecten op geestelijke gezondheid
Uit onderzoek van de University of Bath blijkt dat stoppen met roken al binnen enkele weken positieve effecten op de geestelijke gezondheid kan hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in de Cochrane Library. Uit het onderzoek blijkt dat stoppen met roken net zo’n grote afname in angst- en depressiegevoelens oplevert als het slikken van antidepressiva.
Lees meer bij Neuroscience News
Het hele onderzoek is hier te vinden.

Japan: Ambassadeur lobbyde voor Japan Tobacco International
De Japanse ambassadeur in Bangladesh heeft daar in januari 2021 voor Japan Tobacco International (JTI) gelobbyd. De ambassadeur stuurde een brief van drie kantjes aan de overheid waarin hij kritiek uitte op accijnsmaatregelen die slecht voor JTI uitpakten. Dat de ambassadeur dat heeft gedaan gaat lijnrecht in tegen het internationale antirookverdrag FCTC, dat ook door Japan is ondertekend.
Lees meer bij Tobacco Tactics

Noord-Ierland: Aantal rokende kinderen met 17 procent afgenomen
Uit het Health Behaviour in School-aged Children Trends Report 1998-2018 blijkt dat het aantal rokende Noord-Ierse kinderen in twintig jaar tijd met ruim 17 procent is afgenomen. In 1998 rookte 22,6 procent van de schoolgaande kinderen en in 2018 was dat nog 5,3 procent. Volgens de minister van Volksgezondheid laten de cijfers zien dat Noord-Ierland op de goede weg is in het ontmoedigen van roken.
Lees meer bij The Belfast Telegraph

Verenigde Staten: Door verbod op smaakjes nam aantal rokers af
Uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control blijkt dat het verbod op lekkere smaakjes in tabaksproducten in de staat Massachusetts effect heeft gehad. Minderjarigen in deze staat hebben sinds het verbod minder sigaretten en e-sigaretten gebruikt.
Lees meer in Tobacco Control

Canada: British American Tobacco koopt aandeel in cannabisbedrijf
British American Tobacco (BAT) heeft voor omgerekend 146 miljoen euro een aandeel van 20 procent in het Canadese cannabisbedrijf OrganiGram gekocht. De aankoop hoort bij een uitbreiding van BAT om meer dan alleen tabaksproducten in zijn assortiment te hebben.
Lees meer in The Guardian

Mondiaal: Ferrari heeft Philip Morris-slogan op nieuwe raceauto’s geplaatst
Op 10 maart heeft Ferrari zijn nieuwe raceauto voor de Formule-1 gepresenteerd. Onder fans is ophef ontstaan over het Mission Winnow-logo dat in felgroen op de verder rode auto te zien is. Dit logo hoort bij een reclamecampagne van tabaksgigant Philip Morris (PMI). De campagne moet meer aandacht op de alternatieve tabaksproducten van PMI vestigen.
Lees meer bij HITC

Groot-Brittannië: PMI wint patentzaak tegen BAT
British American Tobacco heeft een door Philip Morris aangespannen zaak om twee patenten verloren. De patenten zaten op twee onderdelen van een e-sigaret en worden nu opgeheven omdat de onderdelen ‘logisch’ zijn en niet door BAT zijn bedacht of uitgevonden.
Lees meer bij WIPR

Ierland: Kioskhouders willen dat tabaksfabrikanten geen korting meer geven
Kioskhouders vinden dat tabaksfabrikanten geen korting meer mogen geven op grootverpakkingen. Vincent Jennings, voorzitter van de branchevereniging van kioskhouders, vindt dat tabaksfabrikanten veel te veel macht hebben als het gaat om prijsbepalingen van tabaksproducten.
Lees meer bij The Independent

tags:  smaakjesverbod | cannabis | Formule 1 | jeugdrokers | stoppen met roken | tabakslobby