line
ondertussen bij de buren-67

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 november 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Roken zorgt ervoor dat drie keer zoveel cellen met Covid-19 geïnfecteerd raken / ‘Tabaksepidemie moet niet vergeten worden’ / Canadese overheid werkt samen met tabaksfabrikant voor coronavaccin / Philip Morris overtreedt mogelijk reclameverbod Australië met online advertorials / Britse e-sigaretgebruikers stapten door pandemie over op tabak.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Roken zorgt ervoor dat drie keer zoveel cellen met Covid-19 geïnfecteerd raken
Uit een onderzoek van de UCLA blijkt dat dat roken ervoor zorgt dat drie keer zoveel cellen met Covid-19 geïnfecteerd raken ten opzichte van cellen van niet-rokers. Daarnaast is ook uit het onderzoek gebleken dat roken ervoor zorgt dat het lichaam het moeilijker heeft om de strijd met het virus aan te gaan.
Lees meer in Daily Mail

Groot-Brittannië: ‘Tabaksepidemie moet niet vergeten worden’
In een opiniestuk zet dr. Mary Assunta van het Global Center for Good Governance in Tobacco Control (GGTC) uiteen waarom overheden in de strijd tegen Covid-19 niet moeten vergeten dat de tabaksepidemie al jarenlang miljoenen doden veroorzaakt. Bovendien, betoogt zij, verhoogt roken het risico op een zwaarder verloop van Covid-19, wat een extra reden is om roken verder te ontmoedigen.
Lees meer in The Telegraph

Canada: Overheid werkt samen met tabaksfabrikant voor coronavaccin
De alarmbellen bij antirookexperts zijn afgegaan nu bekend is geworden dat de Canadese overheid met Philip Morris gaat samenwerken in het ontwikkelen van een coronavaccin. Philip Morris is namelijk eigenaar van het bedrijf Medicago, dat het vaccin wil gaan ontwikkelen. De overheid heeft het bedrijf subsidie gegeven. Experts vrezen dat de tabaksindustrie langs deze weg invloed probeert uit te oefenen op het beleid van de overheid.
Lees meer in BMJ

Australië: Philip Morris overtreedt mogelijk reclameverbod met online advertorials
Philip Morris heeft meerdere advertorials gefinancierd op de website van The Australian en is daarmee mogelijk in overtreding van het reclameverbod. Volgens gezondheidsexperts gebruikt Philip Morris de advertorials om wetgeving rond e-sigaretten te beïnvloeden. In Australië mag geen tabaksreclame gemaakt worden. De advertorials vallen onder dat reclameverbod.
Lees meer in The Guardian

Groot-Brittannië: E-sigaretgebruikers stapten door pandemie over op tabak
Uit de jaarcijfers van Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, blijkt dat gebruikers van e-sigaretten tijdens de coronapandemie juist weer overgestapt zijn op gewone tabak. En dat terwijl roken een negatief effect heeft op het verloop van Covid-19.
Lees meer bij Yahoo Finance

tags:  #QuitforCovid | corona | tabaksdoden | PMI | e-sigaret | reclameverbod