line
ondertussen bij de buren-39

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 augustus 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Rookverbod in de Spaanse openbare ruimte vanwege Covid-19 / Doden ten gevolge van rookloze tabak wereldwijd met een derde gestegen / Amerikaanse jongeren die e-sigaretten gebruiken hebben vaker Covid-19 / Zuid-Afrikaans verbod op tabaksverkoop opgeheven / Vrouwelijke rokers minder snel geneigd zichzelf op kanker te laten screenen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Spanje: Rookverbod in de openbare ruimte vanwege Covid-19
De Spaanse overheid heeft in navolging van de regio Galicia en de Canarische eilanden, voor het hele land een rookverbod ingevoerd in de openbare ruimte als het moeilijk is om afstand te houden van elkaar. Dat betekent dat er in drukke (winkel)straten of andere openbare plekken als restaurants of bars niet meer gerookt mag worden. Ook moeten nachtclubs en bars die tot laat open zijn dicht. Roken draagt bij aan de verspreiding van het coronavirus doordat rokers diep in- en uitademen.
Lees meer bij de The Daily Mail

Mondiaal: Doden ten gevolge van rookloze tabak met een derde gestegen
Het aantal doden ten gevolge van rookloze tabak (bijvoorbeeld kauwtabak) is in zeven jaar tijd met een derde gestegen tot 350.000 mensen wereldwijd. Het gaat om mensen die kanker hebben gekregen aan bijvoorbeeld mond, strottenhoofd en/of slokdarm. Op dit moment speelt er in meerdere landen een discussie over het verbieden van het op de grond spugen (van restanten kauwtabak) omdat daarmee het coronavirus verspreid kan worden.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Jongeren die e-sigaretten gebruiken hebben vaker Covid-19
Uit nieuw onderzoek van de Stanford University onder 13- tot 24-jarigen blijkt dat als ze ooit een e-sigaret hebben gebruikt, de kans vijf keer zo groot is dat ze met Covid-19 gediagnostiseerd worden. De kans is zelfs zeven keer zo groot als ze naast het dampen van een e-sigaret ook gewone sigaretten hebben gerookt. Die kans neemt toe als ze regelmatiger dampen en roken.
Lees meer bij Science Direct

Zuid-Afrika: Verbod op tabaksverkoop opgeheven
Het verbod dat de Zuid-Afrikaanse overheid had ingesteld op de verkoop van tabak (en ook alcohol) aan het begin van de lockdown om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is per 17 augustus opgeheven. Er lopen twee rechtszaken over het verbod, aangespannen door vertegenwoordigers van de tabaksindustrie. Die zaken worden nog wel voortgezet.
Lees meer bij The Citizen

Mondiaal: Vrouwelijke rokers minder snel geneigd zichzelf op kanker te laten screenen
Uit een onderzoek gepubliceerd in BMJ Open blijkt dat vrouwen die roken, zich minder snel laten screenen op kanker. Het onderzoek is onder bijna 90.000 vrouwen uitgevoerd. De vrouwen zijn gedurende negen jaar gevolgd. Vrouwen die vroeger hadden gerookt waren juist wel heel erg geneigd zich op kanker te laten testen.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  coronacrisis | Covid-19 | smokeless tobacco | longkanker | e-sigaret | rookverbod