line
ondertussen bij de buren-27

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 juli 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: BAT huurde pr-bureau in om Britse rookstophulp zwart te maken / Spanje waarschuwt dat roken in openbare ruimte corona helpt verspreiden / Online e-sigaretverkoop aan kinderen in VS verboden / Duits reclameverbod op tabaksproducten gaat januari 2022 in / Verbod ingesteld op voorgerolde shag in Turkije / Jordanië verbiedt roken en dampen in overdekte openbare ruimtes.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: BAT huurde pr-bureau in om rookstophulp zwart te maken
Een campagne om rookstopbehandelingen van de National Health Service zwart te maken blijkt betaald te zijn door British American Tobacco (BAT). BAT huurde pr-bureau Pagefield in om persberichten naar lokale kranten te sturen waarin stond hoeveel belastinggeld er opging aan het aanbieden van rookstophulp. Daar stond niet bij hoeveel geld een gestopte roker de economie weer oplevert. Pagefield verzweeg dat ze door BAT was ingehuurd.
Lees meer bij The Guardian

Spanje: Overheid waarschuwt dat roken in openbare ruimte corona helpt verspreiden
Roken of dampen in het openbaar kan bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus. De Spaanse overheid waarschuwt hiervoor in de hoop dat mensen in de openbare ruimte stoppen met roken of dampen. Het herhaaldelijk bewegen van de hand naar de mond vergroot de kans op het binnenkrijgen van het virus. En het uitademen van rook of damp kan ervoor zorgen dat het virus sneller verspreid wordt.
Lees meer bij The Telegraph

Verenigde Staten: Online e-sigaretverkoop aan kinderen verboden
Per 1 juli is de online verkoop van e-sigaretten aan kinderen aan banden gelegd. Voortaan moet van mensen die online e-sigaretten willen kopen eerst een geldige ID-kaart gecheckt worden. Als iemand meerderjarig is, mag er pas verkocht worden.
Lees meer bij NACS

Duitsland: Reclameverbod op tabaksproducten gaat januari 2022 in
Duitsland is het laatste land in de EU waar tabaksfabrikanten nog steeds reclame mogen maken voor hun producten. Maar na jarenlang gesteggel heeft de overheid eindelijk een knoop doorgehakt: vanaf januari 2022 mag de industrie geen reclame meer maken in de openbare ruimte.
Lees meer bij DW

Turkije: Verbod ingesteld op voorgerolde shag
Om de illegale handel van tabak tegen te gaan heeft de Turkse overheid een verbod ingesteld op voorgerolde shag. In Turkije kun je naast voorverpakte roltabak en vloeipapier ook shagjes kopen die door anderen zijn gerold. Volgens de overheid is niet te achterhalen of voor deze shagjes illegale tabak is gebruikt.
Lees meer bij Daily Sabah

Jordanië: Overheid verbiedt roken en dampen in overdekte openbare ruimtes
Nadat kortgeleden bekend werd dat Jordanië het hoogste percentage rokers ter wereld heeft, heeft de overheid bekendgemaakt actie te ondernemen. Bij alle overdekte openbare ruimtes is roken en of dampen voortaan verboden.
Lees meer bij The Guardian

tags:  rookstophulp | corona | openbare ruimte | shag | BAT | reclameverbod