line
ondertussen bij de buren-21

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 juni 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse overheid kondigt onderzoek aan naar mentholvervangers / Australische overheid voorkomt dat Philip Morris IQOS kan verkopen / Zambiaanse tabaksboeren werken door ondanks quarantaine / Voorstel om accijns op sigaren te verhogen in Colorado / Australische vrouw die stopte met roken bespaarde 32.000 dollar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Overheid kondigt onderzoek aan naar mentholvervangers
De overheid heeft een onderzoek aangekondigd naar nieuwe producten die het verbod op mentholsigaretten helpen omzeilen. Het onderzoek is specifiek gericht op nieuwe producten van Japan Tobacco International (JTI) die worden geadverteerd onder ‘dual use’. In die sigaretten zit menthol, al claimt JTI dat ze daarmee desondanks niet het verbod op mentholtabak omzeilen.
Lees meer bij iNews

Philip Morris heeft tabaksverkopers ondertussen laten weten dat er goede alternatieven voor mentholsigaretten zijn om aan klanten te slijten. PMI hoopt dat verkopers de klanten wijzen op Heets Menthol die in de IQOS gestopt kunnen worden.
Lees meer bij Convenience Store

Australië: Overheid voorkomt dat Philip Morris IQOS kan verkopen
De Australische Therapeutic Good Administration (TGA) heeft een voorstel van tabaksgigant Philip Morris afgewezen om nicotineproducten onder een andere wetgeving te laten vallen. Daarmee hoopte Philip Morris haar heat-not-burn-producten op de markt te kunnen brengen. Doordat TGA er niet in mee is gegaan, lijkt de toegang tot de Australische markt voor de IQOS nu geblokkeerd.
Lees meer bij ABC

Zambia: Tabaksboeren werken door ondanks quarantaine
Tabaksboeren in Zambia hebben ondanks de afgekondigde quarantaine om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stug doorgewerkt. Ze kunnen de inkomsten van het verbouwen van tabaksplanten niet missen en hebben daardoor met gevaar voor eigen leven de regels van de overheid moeten negeren.
Lees meer bij Expose Tobacco

Verenigde Staten: Voorstel om accijns op sigaren te verhogen in Colorado
Een aantal beleidsmakers heeft een voorstel ingediend om de accijns op sigaren van 40 procent naar 62 procent te verhogen. Daarnaast moet deze accijns ook gaan gelden voor e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten, waar nu nog geen accijns voor geldt. De accijnsverhoging moet het gebruik van nicotineproducten verder ontmoedigen.
Lees meer bij Half Wheel

Australië: Vrouw die stopte met roken bespaarde 32.000 dollar
Een vrouw die in 2017 meedeed aan een reclamespot waarin ze beloofde te stoppen met roken, blijkt 32.000 Australische dollar (omgerekend bijna 20.000 euro) te hebben bespaard in de afgelopen drie jaar, doordat ze geen sigaretten meer hoefde te kopen.
Lees meer bij Mirage

tags:  stoppen met roken | IQOS | menthol | accijns | plantage