line
ondertussen bij de buren-9

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 mei 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Industrie wil van tabak ‘essentieel’ product maken in Groot-Brittannië / Amerikaanse FDA stelt beoordeling e-sigaretten uit door corona / Versoepeling lockdown Zuid-Afrika betekent dat tabak weer is toegestaan / Mensen met depressie roken vaker / Zimbabwaanse tabaksboeren willen dat tabaksveiling tot na de lockdown wordt uitgesteld.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Industrie wil van tabak ‘essentieel’ product maken
Volgens de WHO lobbyt de tabaksindustrie ervoor om tabaksverkopers tijdens de quarantaine op de lijst van ‘essentiële dienstverleners’ te laten plaatsen omdat tabak een essentieel product zou zijn. Ook zou de industrie aanbieden om tabak thuis te laten bezorgen.
Lees meer bij The Independent

Verenigde Staten: FDA stelt beoordeling e-sigaretten uit door corona
Door de coronacrisis heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) extra tijd nodig om e-sigaretten en andere nieuwsoortige tabaksproducten te beoordelen. Fabrikanten krijgen hierdoor vier maanden extra om aanvragen tot goedkeuring van deze producten in te dienen.
Lees meer bij Medical Xpress

Zuid-Afrika: Versoepeling lockdown betekent dat tabak weer is toegestaan
President Cyril Ramaphosa heeft bekendgemaakt dat de lockdown in Zuid-Afrika wordt versoepeld. Het land verkeerde in een zeer strenge lockdown, waarbij ook geen tabak en alcohol meer verkocht mochten worden. De tabaksindustrie was daartegen. Nu er een versoepeling is ingesteld, mogen sigaretten weer over de toonbank gaan.
Lees meer bij The Southafrican

Mondiaal: Mensen met depressie roken vaker
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine blijkt dat mensen die een depressie hebben, vaker roken en minder geneigd zijn te stoppen dan mensen die geen depressie hebben. Voor het onderzoek zijn data van ruim 850.000 respondenten geanalyseerd uit de National Survey on Drug Use and Health public data portal.
Lees meer bij Psychiatry Advisor

Zimbabwe: Tabaksboeren willen dat tabaksveiling tot na de lockdown wordt uitgesteld
Normaal gesproken is dit het moment dat tabaksboeren hun oogst op een veiling kunnen gaan aanbieden. Maar door de lockdown in Zimbabwe zit dat er niet in. De tabaksboeren hopen dat de overheid akkoord gaat met het uitstellen van de veiling tot na de lockdown.
Lees meer bij New Zimbabwe

tags:  coronacrisis | tabaksteelt | vape-industrie | e-sigaret | tabaksindustrie