line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 maart 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Enorm aantal kijkers voor YouTube-video’s met misleidende info over tabak / Harvard blijkt onbedoeld tabaksaandelen te hebben / Derdehands rook een gevaar voor bioscoopbezoekers / Rokers lopen groter gevaar op coronavirus / Tabaksleeftijd naar 21 jaar in Kentucky.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Mondiaal: Enorm aantal kijkers voor YouTube-video’s met misleidende info over tabak
Uit onderzoek van het Annenberg Public Policy Center (APPC), onderdeel van de University of Pennsylvania, blijk dat er tussen 2013 en 2019 flink wat video’s op YouTube zijn verschenen die misleidende informatie over tabaksproducten bevatten en die een enorm aantal views kregen. Sommige hadden dagelijks meer dan 68.000 kijkers. Het onderzoek onderscheidt vijf verschillende categorieën video’s. 
Lees meer bij Eurekalert

Verenigde Staten: Harvard blijkt onbedoeld tabaksaandelen te hebben
Via een ingewikkelde financiële constructie heeft Harvard University voor bijna 100.000 dollar (ruim 88.000 euro) aan tabaksaandelen. En dat terwijl de universiteit al in 1990 bekend heeft gemaakt te stoppen met tabaksinvesteringen. De constructie bestaat uit bulkinvesteringen in een breed scala aan bedrijven, waar tabaksfabrikanten tussen blijken te zitten.
Lees meer bij The Crimson

Mondiaal: Derdehands rook een gevaar voor bioscoopbezoekers
Uit nieuw onderzoek blijkt dat derdehands rook, de deeltjes uit sigarettenrook die neerdwarrelen en bijvoorbeeld op het lichaam en op kleding terechtkomen, een gezondheidsrisico vormt voor anderen doordat het om overblijfselen van chemicaliën gaat. Op plekken als bioscopen, waar mensen dicht op elkaar zitten, kan derdehands rook ook voor niet-rokers een gevaar betekenen.
Lees meer bij The Guardian

Groot-Brittannië: Rokers lopen groter gevaar op coronavirus
Rokers lopen een groter risico op het krijgen van longinfecties en twee keer zoveel kans op het krijgen van longontsteking als niet-rokers. Deborah Arnott van antirookorganisatie ASH adviseert rokers te stoppen met roken of in ieder geval minder te roken: “Stoppen met roken is op zoveel manieren goed voor de gezondheid. Rokers moeten het coronavirus als een extra motivatie zien om de sigaret uit te drukken en daardoor de verdedigingsmechanismen van hun lichamen sterker te maken.”
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Tabaksleeftijd naar 21 jaar in Kentucky
De overheid van de Amerikaanse staat Kentucky wil dat de tabaksleeftijd wordt verhoogd naar 21 jaar. Aan mensen die jonger zijn mogen geen tabaksproducten meer verkocht worden. Dat geldt ook voor e-sigaretten en andere nicotinehoudende middelen. De overheid hoopt het gebruik van nicotineproducten zo verder terug te dringen.
Lees meer bij WKYT

tags:  Covid-19 | tabaksleeftijd | ASH | derdehands rook | tabaksreclame | aandelen