line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabakslobby interfereert meest in politiek Japan en minst in VK / Verbod op smaaktabak zorgde voor afname jeugdrokers in Verenigde Staten / Zuid-Koreaanse overheid waarschuwt voor e-sigaretgebruik / Tieners die dampen met fruitsmaakjes raken sneller verslaafd / Canadese vrouwen hebben het moeilijker om te stoppen met roken dan mannen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Tabakslobby interfereert meest in politiek Japan en minst in VK
Uit een ranglijst die door de antirookstichting Stopping Tobacco Organizations and Products is gemaakt, blijkt dat de landen waar de industrie de meeste invloed kan uitoefenen Japan, Jordanië, Bangladesh, Libanon en Indonesië zijn. De landen die zichzelf het beste tegen de tabakslobby weten te beschermen zijn het Verenigd Koninkrijk, Oeganda, Iran, Kenia en Brazilië. Nederland is niet in de ranglijst opgenomen.
Lees meer bij WKAR

Verenigde Staten: Verbod op smaaktabak zorgde voor afname in jeugdrokers
Een proef met een verbod op smaaktabak in Lowell, Massachusetts, heeft ervoor gezorgd dat er 70% minder sigaretten in de schappen te vinden waren. Ook nam het aantal jongeren dat smaaktabak gebruikte met 5,7% af. In het nabijgelegen stadje Malden, waar geen verbod gold, nam het gebruik juist toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Massachusetts Department of Public Health.
Lees meer bij The Daily Mail

Zuid-Korea: Overheid waarschuwt voor e-sigaretgebruik
De Zuid-Koreaanse overheid heeft een waarschuwing uitgedaan voor het gebruik van e-sigaretten omdat het gebruik ervan schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Ook wordt onderzocht of het nodig is om een verbod op e-sigaretten in te voeren.
Lees meer bij Reuters
Een dag later maakte GS25, de grootste supermarktketen van Zuid-Korea, bekend te stoppen met de verkoop van e-sigaret Juul. Meer bij Reuters

Verenigde Staten: Tieners die dampen met fruitsmaakjes raken sneller verslaafd
Tieners die e-sigaretten gebruiken met lekkere fruitsmaakjes lopen een grotere kans om verslaafd te raken. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Pediatrics. Jongeren tussen de 15 en 17 jaar die e-sigaretten gebruikten met smaakjes als vanille en watermeloen liepen 22% meer kans om een half jaar later nog steeds te dampen, ten opzichte van jongeren die smaakjes als ‘tabak’ en ‘menthol’ gebruikten.
Lees meer in The Telegraph

Canada: Vrouwen hebben het moeilijker om te stoppen met roken dan mannen
Vrouwen hebben het twee keer zo moeilijk om te stoppen met roken dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het Canadian Cardiovascular Congress. Vrouwen blijken meer last van angstaanvallen en depressie te hebben als ze proberen te stoppen met roken, stellen de onderzoekers. Hormonale en sociale factoren kunnen daar ook een rol bij spelen.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  jeugdrokers | stoppen met roken | smaakstoffen | e-sigaret | tabakslobby