line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 oktober 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse verzekeringsmaatschappij classificeert dampers als rokers / Mentholverbod geld ook voor Britse click-sigaretten / 5 sigaretten per dag net zo schadelijk als heel pakje / Tabaksgebruik India moeilijk te reguleren / 40% Engelse e-sigaretverkopers verkoopt e-sigaretten aan kinderen / Rookverbod in Californische parken en op stranden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Verzekeringsmaatschappij classificeert dampers als rokers
Prudential, de vierde grootste verzekeringsmaatschappij van de Verenigde Staten, heeft bekendgemaakt dat ze mensen die e-sigaretten gebruiken voortaan als rokers zal classificeren. Rokers betalen over het algemeen 50% meer premie dan niet-rokers en dampers.
Lees meer bij CBS News

Groot-Brittannië: Mentholverbod geld ook voor click-sigaretten
In 2016 kregen tabaksfabrikanten vier jaar de tijd om mentholsigaretten uit te faseren. Mei 2020 zal er een verbod op de smaaksigaretten ingaan. Nu heeft de Britse overheid ook bekendgemaakt dat het verbod voor click-sigaretten zal gelden. In de filters van deze sigaretten zitten balletjes die de smaak doen veranderen in menthol.
Lees meer bij The Liverpool Echo

Verenigde Staten: 5 sigaretten per dag net zo schadelijk als heel pakje
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine blijkt dat het dagelijks roken van vijf of minder sigaretten per dag, bijna net zo schadelijk voor de longen is als het roken van een heel pakje. Voor het onderzoek is gekeken naar de rookgewoontes en de gezondheid van 25.000 mensen.
Lees meer bij Time

India: Tabaksgebruik moeilijk te reguleren
De Indiase overheid heeft een preventief verbod op e-sigaretten ingevoerd. Maar uit een uitgebreide reportage van NPR blijkt dat het verder reguleren van tabaksgebruik zeer moeilijk wordt. Tabak wordt in allerlei vormen op straat verkocht. Sigaretten zijn populair, maar ook kauwtabak, bidis (handgerolde tabak in plantenbladeren) en paan (betelblad waar soms gedroogde tabak overheen wordt gesprenkeld) vinden grif aftrek. Het reguleren van die verkoop is erg ingewikkeld.
Meer bij NPR

Groot-Brittannië: 40% e-sigaretverkopers verkoopt e-sigaretten aan kinderen
Uit een nieuw onderzoek van Trading Standards blijkt dat 90 van de 227 onderzochte e-sigaretverkopers in Engeland, e-sigaretten aan minderjarigen verkoopt. In Engeland geldt een verbod op e-sigaretverkoop onder de achttien jaar. De verkopers vroegen klanten niet naar een identiteitsbewijs.
Lees meer bij The Daily Mail

Verenigde Staten: Rookverbod in Californische parken en op stranden
De staat Californië heeft bekendgemaakt dat het vanaf volgend jaar verboden zal zijn om te roken in openbare parken en op het strand. Het wordt ook verboden om daar peuken weg te gooien. Wie betrapt wordt, moet een boete van 25 dollar betalen.
Lees meer bij The Daily Mail

tags:  straatverkoop | peuken | zorgverzekering | menthol | e-sigaret | rookverbod