line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: FDA verbiedt de verkoop van e-sigaretten en hookahproducten met lekkere smaakjes / Zwitserse ambtenaren doen goed woordje voor Philip Morris / Duitse overheid komt met plan om peuken op te ruimen / Kinderartsen kunnen helpen bij stoppen met roken / Illegale handel veel kleiner in Mexico dan tabaksindustrie zegt / Nieuw-Zeelandse rokers aangemoedigd te stoppen omwille van huisdieren / Franse jongeren beginnen campagne om peuken op te ruimen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: FDA verbiedt de verkoop van e-sigaret- en hookahproducten met lekkere smaakjes
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft vier fabrikanten gemeld dat de verkoop van hun e-sigaret- en hookahproducten met lekkere smaakjes tegen de regels zijn en heeft hen opgedragen die producten van de markt te halen. Het gaat in totaal om 44 producten van de bedrijven Mighty Vapors LLC, Liquid Labs USA LLC, V8P Juice International LLC en Hookah Imports Inc.
Lees meer bij Reuters

Zwitserland: Ambtenaren doen goed woordje voor Philip Morris
Ambtenaren van de Zwitserse ambassade in Kiev hebben een goed woordje gedaan voor Philip Morris (PMI) in Moldavië. De ambtenaren vonden dat PMI mee moest kunnen praten over op handen zijnde strenge antirookmaatregelen in Moldavië. Dat deden ze op verzoek van PMI. In Zwitserland is nu ophef ontstaan over deze lobby.
Lees meer bij Swiss Info

Duitsland: Overheid komt met plan om peuken op te ruimen
Binnenkort komt de Duitse overheid met een plan om peuken in de publieke ruimte tegen te gaan, omdat die voor veel vervuiling zorgen. Naar verluidt wil de overheid dat tabaksfabrikanten mee gaan betalen aan het opruimen en het plaatsen van asbakken.
Lees meer bij The Times

Verenigde Staten: Kinderartsen kunnen helpen bij stoppen met roken
Ouders die al een kind hebben, zijn statistisch gezien snel nog een keer in verwachting. Rokende ouders zouden daarom door kinderartsen begeleid moeten worden bij het stoppen met roken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat rookstophulp die door kinderartsen wordt aangeboden, effectief is. Ouders kregen een elektronische enquête over roken om in te vullen als ze op consult kwamen en als ze aangaven te willen stoppen, werd er direct nicotinekauwgom en begeleiding aangeboden.
Lees meer bij UPI

Mexico: Illegale handel veel kleiner dan tabaksindustrie zegt
Uit onafhankelijk onderzoek van het National Institute of Public Health (INSP) uit Mexico-Stad blijkt dat de illegale handel in tabaksproducten maar de helft zo groot is als de tabaksindustrie voorspiegelt. Voor de industrie is 17 procent van de gerookte sigaretten illegaal, maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het om 8,8 procent gaat.
Lees meer bij The Tobacco Atlas

Nieuw-Zeeland: Rokers aangemoedigd te stoppen omwille van huisdieren
De Nieuw-Zeelandse Quitline is gestart met een campagne die rokers aanmoedigt met roken te stoppen omwille van de gezondheid van hun huisdieren. Honden en katten die blootstaan aan de sigarettenrook van hun eigenaren kunnen ook tabak-gerelateerde ziektes krijgen.
Lees meer bij TV NZ

Frankrijk: Jongeren beginnen campagne om peuken op te ruimen
Peuken worden gezien als het grootste afvalproduct ter wereld. Een Franse tiener postte een foto op social media van een vriend die peuken in een lege fles verzamelde met de hashtag #FillTheBottle. Die foto werd daarna grif gedeeld en inspireerde duizenden anderen om hetzelfde te doen.
Lees meer bij de BBC

tags:  peuken | e-liquids | stoppen met roken | PMI | tabakslobby