line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 mei 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Overheid provincie Alberta in Canada zou met tabakslobbyisten hebben afgesproken / Gigantische afname jeugdroken in Ierland gemeten over twintig jaar / Viral video laat verschil zien tussen schone en rokerslongen / Rookverboden zorgen voor verlaging risico op hartinfarct / Waarom Amerikaanse jongeren de e-sigaret van Juul omarmen
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Canada: Overheid provincie Alberta zou met tabakslobbyisten hebben afgesproken
Volgens een Canadese anti-rookorganisatie heeft de overheid van de provincie Alberta contact gehad met tabakslobbyisten. De tabaksindustrie zou zo invloed op de overheid uit hebben kunnen oefenen. De provincie Alberta heeft ook nog niet de eerder door de nationale overheid opgelegde anti-rookwetgeving ingevoerd.
Lees meer bij Global News

Ierland: Gigantische afname jeugdroken gemeten over twintig jaar
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het aantal rokende jongeren in Ierland tussen 1995 en 2015 enorm is gedaald. In 1995 rookte 41 procent van de jongeren. Twintig jaar later was dat gedaald tot 13 procent. Ierland heeft de afgelopen decennia veel anti-rookmaatregelen ingevoerd.
Lees meer in The Times

Mondiaal: Viral video laat verschil tussen schone en rokerslongen zien
Een video die viral is gegaan via vooral Facebook laat het verschil zien tussen de longen van iemand die niet rookt en iemand die wel rookt. De ene long is mooi schoon, de ander zwart. De video is in korte tijd al meer dan een half miljoen keer bekeken.
Leer meer in The Independent

Mondiaal: Rookverboden zorgen voor verlaging risico op hartinfarct
Uit een nieuwe studie waarbij duizenden mensen twintig jaar lang zijn gevolgd, blijkt dat een rookverbod op de werkplek ervoor zorgt dat het risico van werknemers op long- en hart- en vaatziekten af is genomen. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Circulation van the American Heart Association.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Waarom jongeren de e-sigaret van Juul omarmen
In een lang artikel in The New Yorker onderzoekt Jia Tolentino hoe het kan dat een apparaatje dat volwassenen zou moeten helpen stoppen met roken, door jongeren is omarmd en tot een nieuwe rage is gemaakt. Roken vinden ze niet meer van deze tijd, maar ‘Juuling’ vernoemd naar e-sigaret van het merk Juul is wél hip.
Lees het stuk hier

 

tags:  buitenland