Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 mei 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuw-Zeeland daagt Philip Morris voor de rechter / Door terugdringen aantal rokers kan Britse overheid miljoenen besparen / Protesten tegen plaatsing sigarettenautomaten Jakarta / Tabaksindustrie zoekt steun bij andere industrieën in haar strijd tegen plain packaging / Bloomberg financiert antirookprogramma’s in veertig steden / Filipijnse president Duterte voert rookverbod in.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Overheid daagt Philip Morris voor de rechter
Volgens het ministerie voor Volksgezondheid heeft tabaksgigant Philip Morris de wet overtreden door HEETS te promoten (het nieuwe tabaksproduct dat in Nederland heatstick wordt genoemd). De overheid heeft de tabaksgigant voor de rechter gedaagd.
Lees meer op de website van de overheid van Nieuw-Zeeland.

Groot-Brittannië: Door terugdringen aantal rokers kan overheid miljoenen besparen
Uit nieuw onderzoek van het UK Health Forum dat is gepubliceerd in Tobacco Control blijkt dat de Britse overheid 67 miljoen pond kan besparen als zij vóór 2035 het aantal rokers terug weet te dringen tot vijf procent van de bevolking. Ze voorkomt daarmee dat er 100.000 rook-gerelateerde zieken bij komen. De overheid bespaart daarmee 67 miljoen pond aan gezondheidsuitgaven en daar bovenop levert het ook nog eens 548 miljoen pond op voor de economie.
Lees meer bij Medical Xpress.

Indonesië: Protesten tegen plaatsing sigarettenautomaten Jakarta
Een groep van tweehonderd mensen heeft geprotesteerd tegen de plaatsing van sigarettenautomaten in Jakarta. Indonesië heeft een zeer groot aantal rokers. Tabak is er spotgoedkoop en de tabaksindustrie probeert jongeren te verleiden tot roken door sigaretten met lekkere smaakjes te promoten. Er worden nog meer protesten verwacht om de overheid op te roepen iets aan het rookprobleem te doen.
Lees meer bij Reuters.

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie zoekt steun bij andere industrieën in haar strijd tegen plain packaging
Japan International Tobacco, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, is begonnen met een campagne-actie die gericht is op andere industrieën, zoals de drank en voedselproducenten. Tijdens The International Food & Drink Event in London probeerde ze anderen te informeren over de ‘gevaren’ van plain packaging (het verplicht gestandaardiseerd en merkloos verpakken van tabaksproducten) voor andere merken in de toekomst. Zo probeert de industrie medestanders te vinden en haar lobby te versterken.
Lees meer bij Campaign.

Verenigde Staten: Bloomberg financiert antirookprogramma’s in veertig steden
Michael Bloomberg heeft vijf miljoen dollar ter beschikking gesteld voor een programma waarvoor steden zich in kunnen schrijven. Het programma leert inwoners gezondere keuzes te maken en promoot antirookmaatregelen.
Lees meer in The Guardian.

Filipijnen: President Duterte voert rookverbod in
Binnen twee maanden zal er niet meer op publieke plekken in de Filipijnen gerookt mogen worden. Dat staat in een nieuwe wet die president Duterte heeft ondertekend. Ook komt er een team dat het rookverbod in steden gaat handhaven.
Lees meer in The Philippine Star.

tags:  buitenland