Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 mei 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: WTO gaat in nadeel tabaksindustrie beslissen over plain packaging in Australië / FLOC roept British American Tobacco op kinderarbeid te stoppen / Levensverwachting verschilt twintig jaar tussen rijke en arme gebieden VS / Tabaksindustrie betaalt mee aan peukentegels België / Meeroken heeft ander effect op vrouwen / Vrouwen in Oost-Duitsland zullen sneller door roken overlijden dan in het westen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Australië: WTO gaat in nadeel tabaksindustrie beslissen over plain packaging
Het wordt een Landmark-beslissing genoemd. De World Trade Organisation (WTO) gaat in het nadeel van de tabaksindustrie bepalen dat Australië haar wet op plain packaging rechtmatig heeft ingevoerd. De zaak duurt nu al vijf jaar. Tabaksfabrikanten claimden dat plain packaging, het standaard verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen, een inbreuk op hun merkenrecht behelst. Andere landden hebben de uitspraak van de WTO afgewacht voordat ze zelf ook overgaan tot invoering deze antirookmaatregel. Hoewel de officiële uitspraak pas in juli wordt verwacht, is een vertrouwelijk document uitgelekt dat de overwinning van de Australische overheid aannemelijk maakt.
Lees meer bij Reuters.

Groot-Brittannië: FLOC roept British American Tobacco op kinderarbeid te stoppen
De Farm Labor Organization Committee heeft British American Tobacco tijdens diens aandeelhoudersvergadering opgeroepen om transparant te zijn over èn actie te ondernemen tegen de schendingen van mensenrechten in haar productieketen. Uit onderzoek van Human Rights Watch blijkt dat kinderen op tabaksplantages werken en dat zij ziek zijn worden van de omgang met tabaksplanten.
Lees meer op de website van FLOC.

Verenigde Staten: Levensverwachting verschilt twintig jaar tussen rijke en arme gebieden
Uit onderzoek van de University of Washington dat is gepubliceerd in JAMA, blijkt dat de levensverwachting tussen rijke en arme gebieden in de VS extreem verschillen. In rijke regio’s wordt men gemiddeld 87 jaar. In armere 66 jaar. Naast een verminderde toegang tot goede gezondheidszorg in arme gebieden, speelt ook het hoge aantal rokers daarbij een grote rol.
Lees meer in the Guardian.

België: Tabaksindustrie betaalt mee aan peukentegels
In het kader van ‘de vervuiler betaalt’ heeft de tabaksindustrie meebetaald aan peukentegels die in verschillende Belgische gemeenten worden geplaatst. Rokerskunnen hierin hun peuken weggooien. De tabaksindustrie kan deze investering echter ook gebruiken om haar imago op te vijzelen.
Lees meer bij Knack.

Verenigde Staten: Meeroken heeft ander effect op vrouwen
Uit onderzoek van de University of Pensylvania blijkt dat meeroken een ander effect heeft op vrouwen dan op mannen. De onderzoekers deden hun bevindingen bij de Amish. In deze gemeenschap rookt bijna niemand. Vrouwen bleken een verhoogd risico op cardio-vasculaire problemen te krijgen van meeroken terwijl mannen een hogere body-mass index (BMI) kregen van meeroken.
Lees meer bij Science Daily.

Duitsland: Vrouwen in het oosten zullen sneller door roken overlijden dan in het westen
Uit onderzoek van het Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) in Rostock blijkt dat er na de hereniging van Oost- en West-Duitsland meer vrouwen in het Oosten zijn gaan roken. In de komende decennia zullen er daardoor in deze regio’s grote verschillen zijn in het aantal overlijdensgevallen en de levensverwachting van vrouwen.
Lees meer bij Medical Xpress.

tags:  buitenland