Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 mei 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: British American Tobacco zet in op méér rokers in Zuidoost Azië / Plain packaging leidt dit jaar tot 300.000 minder Britse rokers / Regering Trump vertraagt wetgeving op e-sigaretten en sigaren / 15 miljoen pond van Britse overheid voor antirookcampagnes in de wereld / Relatie gevonden tussen roken en auto-immuunziekten (en meer onderzoeksresultaten).
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Zuidoost Azië: British American Tobacco zet in op meer rokers
Een van ’s werelds grootste tabaksproducenten, British American Tobacco (BAT) heeft het gemunt op de armste landen in Zuidoost Azië om haar winsten hoog te houden. BAT haalde 27% van haar omzet uit deze regio en verkocht er 1.96 triljoen sigaretten, goed voor een winst van 1,7 miljard dollar. Tegelijkertijd steeg het aantal tabaksdoden per jaar in Indonesië, de Filipijnen en Vietnam naar respectievelijk 240.000, 87.000 en 66.000.
Lees meer bij The Nation.

Groot-Brittannië: Plain packaging leidt dit jaar tot 300.000 minder rokers
Uit onderzoek van The Cochrane Review blijkt dat de nieuwe wet op plain packaging, die in mei is ingegaan in het Verenigd Koninkrijk, het komend jaar 300.000 minder rokers zal opleveren. Plain packaging is het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen. Daarbij komen er ook grotere afschrikwekkende afbeeldingen op de pakjes te staan.
Lees meer bij de BBC.

Verenigde Staten: Regering Trump vertraagt wetgeving op e-sigaretten en sigaren
Vorig jaar aangekondigde regelgeving voor e-sigaretten en sigaren die op 10 mei a.s. in zou gaan is vertraagd. Daar heeft de regering van President Trump voor gezorgd. Dit betekent dat producenten voorlopig niet aan de Amerikaanse Food and Drug Administration hoeven te laten weten wat hun plannen zijn voor het vermelden van gezondheidswaarschuwingen over hoe verslavend hun producten zijn. Ook hoeven ze niet te laten weten wat ze zullen vermelden over de ingrediënten in hun e-sigaretten en sigaren. Door de vertraging zijn ook de labels ‘light’, ‘low’ en ‘mild’ nog niet verboden.
Lees meer bij The Washington Post.

Groot-Brittannië: 15 miljoen pond voor antirookcampagnes in de wereld
Het Britse ministerie voor Volksgezondheid heeft 15 miljoen pond vrijgemaakt om te verdelen over armere landen, zodat de bevolking daar de mogelijkheid krijgt om lessen te volgen over de gevaren van roken. Het gaat onder meer om Cambodia, Colombia, Egypt, Nepal, Samoa, Sierra Leone, Sri Lanka en Zambia.
Lees meer bij The Daily Mail.

Denemarken: Relatie gevonden tussen roken en auto-immuunziekten
Uit onderzoek van het Deense centrum voor Multiple Sclerose in Copenhagen blijkt dat roken invloed heeft op de hoeveelheid MAIT-cellen in het lichaam. Deze cellen spelen een rol bij auto-immuunziektes. Een nieuw bewijs dat roken slecht is voor de gezondheid.
Lees meer bij Medical Xpress.

Uit ander nieuws blijkt dat het rookgedrag van een grootmoeder invloed kan hebben op autisme bij haar kleinkinderen. Lees hierover bij The Independent.
Ook kwam uit studie naar voren dat roken een gen verzwakt dat bloedvaten beschermd, zo meldt The Daily Mail.
The Telegraph beschrijft onderzoek dat aantoonde dat sociale rokers net zo’n grote kans op hart- en vaatziekten lopen als dagelijkse rokers.

tags:  buitenland